Comisarul federal german care analizeaza dosarele fostei Securitati comuniste est-germane (STASI), Marianne Birthler, a cerut inceperea unei anchete in randul noilor parlamentari, pentru a se stabili daca vreunul dintre ei a lucrat pentru serviciile secrete din fosta RDG, anunta „Deutsche Welle“.

Birthler a declarat ca sapte noi parlamentari, toti membri ai Partidului de Stanga (format din socialisti vest-germani si fosti comunisti est-germani) sunt cunoscuti ca membri ai STASI. Cei sapte ar trebui sa le permita anchetatorilor sa le verifice dosarele, sustine Birthler. Potrivit declaratiilor comisarului, este posibil ca in Parlamentul german sa fie si alti fosti "angajati" STASI, pe langa cei sapte cunoscuti.

Pe de alta parte, consultarile dintre partidele politice au continuat, ieri, cu discutiile dintre Uniunea Crestin-Democrata si Partidul Ecologist. In urma discutiilor, ecologistii au respins orice forma de alianta cu CDU si au pus capat astfel "variantei Jamaica" de coalitie guvernamentala, impreuna cu liberalii. "Divergentele sunt foarte mari", a explicat esecul Angela Merkel (foto), liderul CDU. Merkel a purtat convorbiri si cu rivalul sau social-democrat, actualul cancelar Gerhard Schroeder. Cum era de asteptat, si acest dialog s-a incheiat fara un rezultat concludent, dar cei doi lideri politici au promis sa se reintalneasca saptamana viitoare. "Problema (n.red - desemnarii cancelarului) trebuie rezolvata rapid si SPD trebuie sa accepte faptul ca Angela Merkel va fi cancelar", a spus dupa discutii Edmund Stoiber, liderul Uniunii Crestin-Sociale, "sora" bavareza a CDU.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Emnid, prezentat ieri, 47% din germani o prefera pe Angela Merkel in postul de cancelar, in timp ce Gerhard Schroeder este dorit de 44%. De asemenea, sondajul arata ca 73% din germani se opun organizarii unui nou scrutin pentru iesirea din actualul impas politic. Unul din patru germani doreste o "mare coalitie".

Referindu-se la rezultatul sub asteptari al crestin-democratilor, influentul cotidian german "Der Spiegel" anunta decesul conservatorismului in Germania. "Cineva trebuie sa raspunda pentru caderea crestin-democratilor si toate semnele indica in directia Angelei Merkel.

Cutitele de folosit la sacrificarea tapului ispasitor au fost deja ascutite", scrie "Der Spiegel". Potrivit cotidianului "Suddeutsche Zeitung", Edmund Stoiber a inceput sa o acuze pe Merkel pentru retorica "rece si fara inima" folosita in campania electorala. "Sacrificiul ritual va avea loc aproape sigur. Pana la urma este mai usor sa dai vina pe Merkel pentru rezultatul de la alegeri, decat sa privesti in fata adevarul iesit la suprafata duminica: Dreapta politica germana este in cadere libera", adauga "Der Spiegel".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.