Mii de masini erau blocate pe soselele Texasului, cu numai 12 ore inainte ca uraganul ucigas sa atinga uscatul. Refugiatii au ramas fara benzina.

"Rita" a coborit la categoria 4, dar ar putea sa reatinga categoria 5 inainte de a lovi coasta, simbata.

Blocajul de trafic se intindea pe aproape 200 km spre Nord, iar masinile au asteptat bara la bara ore intregi. "Este cea mai proasta organizare pe care am vazut-o vreodata", declara publicatiei "The Times" Judie Anderson, o texana ce isi parasise casa din Houston. In 12 ore, ea reusise sa parcurga doar 70 de kilometri. "Autoritatile spun ca au invatat din ce s-a intimplat cu 'Katrina>>. Nu mi se pare". Sutele de mii de persoane blocate pe sosea sufereau de caldura si deshidratare din cauza temperaturii de 35 de grade Celsius, iar benzina pe care o aveau in rezervor urma sa se termine.

"Toate drumurile duc spre frustrare"

Oficialitatile din Texas au deschis si celalalt sens al soselelor pentru ca refugiatii sa se poata deplasa mai repede. Cu toate acestea, joi seara, primarul orasului Houston, Bill White, a declarat ca ar fi bine ca aceia care nu au plecat inca sa ramina la locuintele lor, din cauza conditiilor de trafic si posibilitatii aparitiei unei crize de carburanti. Multi texani, vazind ca nu pot parasi zona suficient de repede, s-au intors din drum, pentru a infrunta uraganul in casele lor.

Ziarul "Houston Chronicle" avertiza pe prima pagina: "Toate drumurile duc spre frustrare". La benzinarii s-au inregistrat chiar unele incidente violente, informeaza Reuters. Camioane ale Garzilor Nationale escortate de politie duceau benzina pentru cei ramasi in pana de carburant pe sosea. Presedintele Bush urma sa viziteze Texasul, statul sau natal, vineri, pentru a verifica modul in care se fac pregatirile.

Nu se stie unde va lovi "Rita"

"Rita’’ scazuse in intensitate pina la categoria 4, vineri dimineata, conform Centrului National pentru Uragane (CNU), dar vinturile sale aveau o viteza de 220 km/h, la fel de puternice cu ale "Katrinei" atunci cind a lovit coasta. "Rita" s-ar putea intensifica din nou pina la categoria 5, inainte de a ajunge pe uscat, daca va trece printr-o zona a Golfului cu apa calda, avertiza directorul CNU, Max Mayfield, citat de CNN. Traiectoria pe care o va urma "Rita" este necunoscuta, uraganul inregistrind joi noapte schimbari neasteptate de directie.

Alerta de uragan a fost declarata pentru 724 km de coasta, din Texas pina in Louisiana. In statul Mississippi a fost declarata starea de urgenta. Concomitent, guvernatorul Louisianei, Kathleen Blanco, a trimis un mesaj telefonic inregistrat la mai mult de 400.000 de locuinte, in care avertiza: "Uraganul Rita vine inspre voi". Blanco i-a indemnat pe locuitori sa plece spre Nord, iar celor care refuza sa plece le-a transmis ca ar trebui sa isi scrie pe brat, cu cerneala permanenta, numarul de Securitate Sociala, informeaza "The Times".

Pretul barilului de titei a crescut, deoarece Houston, aflat in calea "Ritei", este cel mai mare centru al productiei petroliere americane.

Uraganul face primele victime

20 de persoane in virsta au fost ucise, ieri, intr-un incendiu ce a cuprins autobuzul cu care se refugiau din calea Ritei, in Texas, conform surselor din politia locala, citate de BBC. Se pare ca scintei de la frinele autobuzului au provocat incendiul, iar containerele de oxigen pe care le foloseau batrinii cu probleme de respiratie au explodat. Soferul, care a supravietuit incendiului, s-a intors de mai multe ori in autobuzul in flacari, pentru a salva un numar cit mai mare de batrini.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.