Reprezentantul OSCE la Chisinau a respins solicitarea presedintilor Voronin si Iuscenko de monitorizare a alegerilor din Transnistria care vor avea loc in decembrie. "Misiunea OSCE nu va monitoriza pretinsele alegeri legislative care se vor desfasura la 11 decembrie in Transnistria si nu le va recunoaste legale", a declarat ieri seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, informeaza AP FLUX.

El a subliniat ca alegerile despre care se vorbeste in planul ucrainean de reglementare a conflictului transnistrean nu au nimic comun cu alegerile din decembrie. ŅAcestea sunt doua scrutine diferite. Pentru a pregati, din punct de vedere tehnic, alegeri democratice in Transnistria, este necesara o perioada de timp de, cel putin, opt luni", a specificat Hill. Totodata, el a subliniat ca nu se stie de cat timp este nevoie pentru a fi luata decizia politica de a le desfasura, incat este prematur de a presupune cand ele ar putea avea loc.

Hill a declarat ca, dupa intalnirea de miercuri, 21 septembrie, a lui Vladimir Voronin cu Victor Iuscenko, cei doi sefi de stat i-au transmis presedintelui in exercitiu al OSCE, Dmitrij Rupel, o scrisoare in care cer ajutorul OSCE in vederea crearii comisiei electorale internationale, care sa se ocupe de organizarea alegerilor la Tiraspol. In opinia lui Hill, organizarea unor alegeri libere sub egida unei comisii electorale internationale este urmatorul pas care trebuie realizat in conformitate cu planului ucrainean.

Presedintii Ucrainei si Republicii Moldova (foto) au semnat o scrisoare comuna adresata presedintelui OSCE, Dmitrij Rupel, prin care propun crearea unei misiuni internationale pentru pregatirea si desfasurarea unor "alegeri libere si democratice" in Transnistria, informeaza Mediafax. In documentul semnat miercuri, in timpul vizitei presedintelui Vladimir Voronin la Kiev, cei doi sefi de stat propun Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa actiuni comune sub control international, pentru pregatirea si desfasurarea alegerilor legislative din Transnistria guvernata dictatorial de separatistul filo-rus Igor Smirnov.