Conservatorii germani, care au castigat la limita alegerile legislative organizate la finalul saptamanii trecute, fara a obtine majoritatea absoluta, au inceput, ieri, consultarile preliminare cu social-democratii si liberalii in vederea formarii unei coalitii guvernamentale, transmite Mediafax.

La sfarsitul discutiilor cu liberalii, candidatul conservator la cancelaria Germaniei, Angela Merkel, a respins propunerea de formare a unui guvern minoritar, argumentand ca "o tara de importanta Germaniei nu isi permite o astfel de situatie". "Germania are nevoie de un guvern stabil", a subliniat Merkel inainte de intalnirea cu oficialii social-democrati, care a durat mai putin de o ora, urmand a fi reluata zilele acestea. "Suntem inca departe de negocieri", a rezumat presedintele Partidului Social-Democrat, Franz Muntefering, rezultatele intrevederii cu liderul conservator, precizand ca "scopul nostru este ca Gerhard Schröder sa ramana cancelar".

Pozitia social-democratilor a fost subliniata de faptul ca discutiile SPD-CDU s-au desfasurat in prezenta cancelarului german in exercitiu, Gerhard Schröder. De altfel, formatiunea politica condusa de Franz Muntefering analizeaza oportunitatea modificarii regulamentului Bundestagului pentru a deveni grupul parlamentar cel mai numeros si a dispune de argumentele necesare revendicarii functiei de cancelar, potrivit Rompres.

Scopul initiativei a fost confirmat de oficialii SPD, vicepresedintele grupului parlamentar social-democrat, Gernot Erler, admitand ca "da, exista asemenea tendinte". Intre timp, SPD si-a manifestat dorinta de a continua parteneriatul politic cu Verzii, fara a renunta, totodata, la posibilitatea formarii unei aliante cu liberalii. Pana in prezent, Partidul Liberal Democrat, care este a treia forta politica din Germania, nu a facut decat sa refuze posibilitatea unei astfel de colaborari.

La randul lor, Verzii sunt curtati de conservatori, liderii ecologisti fiind asteptati, astazi, sa participe la o intrevedere cu Angela Merkel, in pofida "divergentelor enorme" existente intre cele doua formatiuni.