Un jaf de proportii, implicand furtul unui miliard de dolari, a avut loc la Ministerul irakian al Apararii, fapt ce afecteaza grav capacitatea guvernului de la Bagdad de a combate fortele rebele, scrie cotidianul britanic ,The Independent", care citeaza afirmatiile ministrului irakian al finantelor, Ali Allawi.

,Probabil este unul dintre cele mai mari furturi din istorie", a declarat Ali Allawi pentru ,The Independent". Cea mai mare parte a banilor ,scursi in strainatate si disparuti" urma sa fie utilizata pentru achizitionarea de armament din Polonia si din Pakistan. In locul echipamentelor moderne comandate, releva publicatia, Irakul a primit ,piese de muzeu". ,The Independent" da exemplul asa-ziselor caroserii ,blindate", care au fost perforate de tirurile unor mitraliere vechi AK-47. Un transport de mitraliere MP5 de ultima generatie, la pretul unitar de achizitie de 3.500 dolari, a fost format, in realitate, din copii de productie egipteana, in valoare de 200 de dolari fiecare.

Multi soldati si politisti irakieni au murit pentru ca au fost prost echipati, scrie ,The Independent". Jaful a fost atat de mare, afirma cotidianul, incat unii responsabili de la Bagdad considera ca ,irakienii implicati nu erau decat niste oameni de paie si ca "personaje corupte" din cadrul armatei sau al serviciilor de informatii americane ar fi putut juca un rol decisiv in culise". Potrivit aceleiasi surse, premierul Ibrahim Jaafari ar fi fost informat in legatura cu aceste deturnari de fonduri in luna mai a acestui an, insa proportiile lor uriase nu ar fi iesit la iveala decat treptat. Dupa cum sustine ministrul Ali Allawi, alte 500-600 milioane de dolari ar fi disparut in principal din conturile ministerelor electricitatii, transporturilor si de interne.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.