Parlamentari republicani s-au alaturat celor democrati pentru a cere Agentiei Centrale de Investigatii (CIA) sa declasifice un raport care critica activitatea fostului sef al agentiei, George Tenet, inaintea atentatelor din 11 septembrie 2001, informeaza Rompres.

Demersurile au fost facute, saptamana trecuta, de catre comisiile pentru informatii ale Camerei Reprezentantilor si Senatului catre actualul sef al CIA, Porter Goss. Aceste cereri se adauga presiunilor efectuate asupra lui Goss "care a spus clar ca prefera sa nu faca public raportul, cel putin in parte, pe motiv ca acest lucru ar putea afecta moralul CIA". Porter Goss se afla deja in fata unui moment dificil, presat sa ia anumite masuri disciplinare impotriva unor fosti sau actuali oficiali din cadrul agentiei, inclusiv impotriva lui Tenet, care sunt pusi la zid in respectivul raport.

George Tenet a constituit principala tinta a criticilor mult-asteptatului raport al inspectorului general al agentiei, cu privire la activitatea CIA inaintea atentatelor din 11 septembrie 2001. In raportul lui John Helgerson, prezentat recent comisiilor de specialitate ale Congresului, dar care, deocamdata, este strict secret, Tenet este acuzat ca nu a reusit sa puna in aplicare o strategie de combatere a retelei Al-Queda in anii anteriori atacurilor, desi, inca din 1998 sustinea intr-o nota interna ca "SUA se afla in razboi". In acelasi timp, documentul elaborat de Helgerson ii sugereaza lui Porter Goss sa convoace asa-zise "consilii de responsabilizare", care sa recomande masuri impotriva celor gasiti in culpa.

Raportul, solicitat in urma cu trei ani de catre Congresul SUA, a cunoscut, pana acum, mai multe versiuni care, de fiecare data, au provocat reactii de nemultumire in interiorul agentiei si, cum era de asteptat, au determinat critici extrem de dure ale opiniei publice din SUA fata de seria de esecuri ale CIA in cazul atentatelor de la 11 septembrie. In lumina dezvaluirilor facute de rapoartele anterioare, care puneau la zid conducerea agentiei, George Tenet a demisionat, in iulie 2004, din fruntea CIA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.