12 milioane de oameni au ales ieri componenta noului parlament, sfidand amenintarile talibanilor

Alegatorii din Afganistan s-au prezentat ieri la urne pentru a desemna componenta viitorului parlament (Wolesi jirga) si membrii consiliilor celor 34 de provincii, dupa cateva saptamani de violente sustinute, majoritatea atacurilor fiind puse pe seama rebelilor talibani. Scrutinul de ieri, primele alegeri parlamentare din 1969 incoace, marcheaza ultima etapa a procesului de tranzitie dupa adoptarea unei noi Constitutii, in ianuarie 2004, si alegerile prezidentiale din octombrie anul trecut. In pofida declaratiilor optimiste facute la iesirea de la urne de presedintele Hamid Karzai, care s-a declarat fericit ca poate vota liber, situatia din Afganistan este departe de normalitate.

Atacuri talibane in sudul tarii

Dupa o campanie electorala sangeroasa, marcata de asasinarea a sapte candidati, violentele nu au incetat nici in ziua scrutinului. Duminica dimineata, o racheta a lovit un birou ONU din Kabul. Un soldat francez a fost ucis si un altul grav ranit in explozia unei bombe in sudul tarii, zona cea mai agitata. Intr-un alt incident, produs la Khost, doi politisti afgani si trei presupusi talibani au murit in urma unui schimb de focuri. De asemenea, doi teroristi-sinucigasi au fost raniti dupa ce au detonat incarcaturile explozive, pe care le purtau asupra lor, in fata unei sectii de votare.

Vot la intamplare

Printre cei 5.770 de candidati figurau tot felul de personaje: tineri cvasi-necunoscuti, fosti comunisti, mullahi, comandanti militari - multi dintre ei oameni de incredere ai sefilor de trib sau ai liderilor militiilor care continua sa faca legea in provincie. Procesul de vot a fost ingreunat de faptul ca peste 70a din afgani sunt analfabeti, iar in unele circumscriptii buletinele de vot au avut pana la sapte pagini si cuprindeau pozele si siglele a nu mai putin de 400 de candidati.
Chiar si in capitala, multi dintre alegatori au iesit nauci din sectiile de votare, spunand ca au ales un candidat la intamplare, pentru ca nu reuseau sa-si gaseasca favoritii.

Unii s-au orientat dupa figura candidatului, altii dupa nume, care indica si etnia, in timp ce multe alegatoare au preferat sa voteze cu o femeie, oricare ar fi ea. De altfel, femeile s-au prezentat in numar mare la vot, chiar si la Kandahar, fost fief al talibanilor. Cele mai multe erau acoperite din cap pana-n talpi de vestitele burka albastre, iar la unele sectii ele au fost obligate sa intre pe usa din dos, votand separat de barbati.
Rezultatele scrutinului vor fi cunoscute abia la 22 octombrie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.