O data la circa 40 ani, omenirea se confrunta cu epidemii dezastruoase, cu peste 40 milioane de morti. La 36 ani de la ultima epidemie, a aparut o noua boala fatala: "gripa pasarilor", care nu are leac pana acum.

Ultimele cazuri au fost semnalate la est de Romania, iar pasarile calatoare o raspandesc cu viteza. Noua maladie se numeste "gripa aviara" si e o boala infectioasa a pasarilor, cauzata de o mutatie a virusului gripal, codificata H4N1. Tocmai pentru ca nu se stie cu exactitate cum se raspandeste, e considerata un pericol major. Pandemiile de gripa sunt "asteptate" sa apara, in medie, de 3-4 ori intr-un secol. Ultima a fost in perioada 1968-1969.

Organizatia Moniala a Sanatatii (OMS) informeaza ca gripa care a facut deja 57 de victime, toate in Asia, se raspandeste rapid in intreaga lume. Pasarile migratoare, in special ratele salbatice, transporta virusul, dar ele nu se imbolnavesc si nimeni nu stie inca de ce. O necunoscuta e si modalitatea in care boala trece de la pasari la alte specii, inclusiv la om. "Nu se stie inca in ce mod ajunge de la pasarile infectate la om. Au fost cazuri cand boala s-a raspandit prin aer sau prin contact direct. in zonele sarace, oamenii au vazut gaina bolnava si au taiat-o imediat pentru a o manca", a spus dr. Guenael Rodier, de la Centrul de Supravegherea si Controlul Gripei al OMS. Prima infectie la om a aparut in 1997 in Hong-Kong, cand H5N1 a cauzat boli respiratorii acute la 18 persoane, dintre care 6 au murit. in ultimul an, boala a atins si alte state asiatice - Cambodgia, China, Indonezia, Malaezia, Thailanda, Vietnam, Coreea de Nord - in total 112 cazuri, din care 57 au murit pana in august 2005.

"Valul cel mare al epidemiei nu a venit inca, dar expertii spun ca e inevitabil si iminent", a mai spus dr. Guenael Rodier. Un vaccin pentru aceasta boala nu exista inca, dar OMS are o rezerva de 30 milioane de doze de vaccin antiviral, pe care sa o poata folosi cand numarul cazurilor incepe sa fie mare. Dr. Bernardus Ganter, care face parte din acelasi centru de supraveghere a gripei aviare, spune ca, de regula, cea mai "pacatoasa" perioada e iarna, in lunile octombrie-martie, cand oamenii sunt vulnerabili. Pasarile calatoare migreaza si ele in aceasta perioada, pe "ruta" nord-sud. Ultimele cazuri confirmate au fost in Kazahstan si in Rusia.

Cum ne aparam de boala

In lipsa unui vaccin specific, nu ne ramane decat sa fim atenti. O gaina, un pui, dar si un curcan care "pica" din picioare in mijlocul curtii devine periculos. Pasarea moare in aceeasi zi, iar contactul direct poate raspandi rapid boala. Medicul veterinar trebuie solicitat imediat, iar acesta va sti cum sa distruga pasarea si focarul de infectie. Carnea preparata fiarta sau prajita nu e periculoasa, dar bucatarul poate muri, spun specialistii OMS. Gospodinele sunt indemnate sa nu cumpere pasari taiate de la marginea drumului sau din piata, daca vanzatorii nu au certificat de la veterinar.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.