Batalia intre protestantii orangisti si politia britanica a continuat * Marsul prin cartierul catolic din capitala Irlandei de Nord a fost anulat

Violentele de la Belfast au continuat pentru a treia noapte consecutiv, dar au scazut in intensitate, desi pe multe sosele din Irlanda de Nord erau inca vizibile caroserii incendiate de autoturisme, au declarat surse din cadrul Politiei, relateaza Mediafax.

Militantii loialisti, fideli Coroanei britanice, si-au manifestat violent dezaprobarea fata de interdictia de a traversa un cartier catolic impusa unui mars al Ordinului protestant de Orania, care a avut loc sambata. Luni seara, numeroase vehicule furate au fost incendiate in cartierele predominant protestante din nordul, centrul si estul Belfastului, unde tineri loialisti au aruncat cu sticle incendiare si artificii in fortele de ordine. Comisariatul din New Barnsley, aflat in vestul orasului, a fost la randul sau atacat cu sticle incendiare de tineri protestanti, iar cea mai mare parte a principalelor cai rutiere de iesire din Belfast au fost blocate. Drumurile au fost insa redeschise de catre politie in cursul serii.

Dupa ce a vizionat imaginile video ale politiei infatisand protestatari care trageau tiruri de arma automata asupra fortelor de ordine in timpul weekend-ului, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Peter Hain, a afirmat ca va lua masuri in urmatoarele 48 de ore. La randul sau, comandantul Politiei nord-irlandeze, Hugh Orde, a apreciat ca violentele de sambata si duminica, "cele mai grave pe care Marea Britanie le-a cunoscut in ultimul timp", au fost organizate de grupari armate loialiste. Un numar de 50 de politisti si cel putin 10 civili au fost raniti in acest timp, unii dintre ei aflandu-se in stare grava.

Atacuri cu cocktailuri Molotov

La Ardoyne Road aproximativ 100 de barbati mascati au atacat fortele de ordine cu sticle incendiare, iar in sudul Belfastului un autoturism si o duba au fost incendiate. Doi barbati i-au jefuit pe pasagerii unui autobuz pe care l-au incendiat ulterior, nu inainte de a-i evacua pe calatori.

Violentele au izbucnit in urma redirectionarii unui mars al Ordinului de Orania, care a avut loc duminica. Fortele de ordine au fost atacate cu cel putin 50 de focuri de arma in vestul si nordul Belfastului, politistii fiind nevoiti sa raspunda atacurilor.

Pentru a tine sub control manifestatiile, in oras au fost mobilizati circa 1000 de politisti si 1000 de militari. Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, Peter Hain, a afirmat, inainte de intalnirea programata cu Sir Hugh Orde, comisarul-sef al provinciei, ca "tentativa de crima nu poate fi justificata in nici un mod". "Nu pot exista ambiguitati si nici scuze pentru incalcarea legii. Toate persoanele cu influenta in comunitate, inclusiv Ordinul de Orania si politicienii unionisti trebuie sa condamne aceste violente si sa sprijine pe deplin politia", a adaugat si Sir Hugh Orde.

Ordinul de Orania a catalogat afirmatiile oficialului drept "instigatoare" si i-a acuzat pe membrii fortelor de ordine ca au actionat intr-o maniera "brutala" in ceea ce-i priveste pe membrii acestuia. Numeroase defilari a acestei confrerii politico-religioase au loc in fiecare vara in Irlanda de Nord. Protestantii sarbatoresc astfel victoria regelui protestant Wilhelm de Orania asupra catolicilor condusi de Regele James, in 1690. Dar pentru ca demonstrantii loialisti tin neaparat sa treaca si prin cartierele catolice, violentele au loc cu regularitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.