Cel putin 14 persoane au murit si alte opt sunt date disparute dupa trecerea taifunului Kanun, care isi continua ieri inaintarea in estul Chinei.

Peste un milion de persoane au fost evacuate numai in provincia Zhejiang, din care 160.000 la Shanghai. Kanun, care este cel de-al 15-lea taifun de la inceputul anului, a provocat daramarea a 7.000 imobile. Cel mai grav au fost lovit orasele Taizhou si Wenzhou, la sud de Shanghai, unde a fost oprita alimentarea cu energie electrica, copacii si indicatoarele de circulatie au fost smulse, iar unele cartiere au fost inundate de apa cu adancimea de un metru. In Shanghai, aeroporturile Hongqiao si Pudong si toate scolile au fost inchise. Saptamana trecuta, dupa trecerea taifunului Talim in estul Chinei, au fost inregistrati 124 morti si 31 disparuti.

Beijingul a renuntat la secretomanie

China a incetat sa mai considere bilanturile victimelor dezastrelor naturale drept secrete de stat. Decizia a fost luata luna trecuta si se inscrie in campania guvernului de a imbunatati transparenta activitatii sale. Declasificarea acestor cifre si documente va contribui la imbunatatirea prevenirii dezastrelor si a activitatii de salvare. Numarul victimelor provocate de catastrofe naturale, precum taifunuri sau cutremure, sunt anuntate numai de institutiile autorizate de stat, iar tentativele neautorizate de a obtine cifrele reale erau pedepsite cu multi ani inchisoare, fiind considerate furt de secrete de stat.

Nu s-a indicat daca acest lucru se refera si la revizuirea cifrelor oficiale ale catastrofelor trecute. De exemplu, se estimeaza ca foametea de la sfarsitul anilor `50 si inceputul anilor `60, atribuita politicii lui Mao Tse-dun de a delasa agricultura in favoarea industrializarii fortate, a ucis 30 de milioane de chinezi. Cultivarea secretomaniei este o veche practica a comunismului inca de la inceputurile sale, iar China nu putea sa i se sustraga. China defineste drept secret de stat orice afecteaza securitatea si interesele sale, deci continutul notiunii ramane vag. ONG-urile afirma ca legile privind secretul de stat si subversiunea sunt dinadins lasate arbitrare si laxe, pentru a fi susceptibile de manipulare in scopuri politice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.