Comitetul de aplicare din cadrul Conventiei de la Aarhus din 1998, care a avut cea de-a 6-a reuniune la Geneva, in perioada 15-17 decembrie, a analizat, partial, solicitarea romaneasca referitoare la respectarea de catre Ucraina a prevederilor Conventiei, pe parcursul derularii proiectului de construire a canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra. La 7 iunie 2004, Guvernul Romaniei a sesizat Comitetul de aplicare, informand ca autoritatile ucrainene au incalcat prevederile Conventiei, intrucat nu au asigurat participarea publicului interesat in procesul de luare a deciziei, cu privire la initierea si aplicarea proiectului de construire a canalului pe bratele Chilia si Bastroe ale Dunarii.

Presedintele Comitetului de aplicare a subliniat necesitatea demersului Romaniei, care a fost primul stat-parte ce a recurs la acest mecanism de evaluare a modului de aplicare si respectare a Conventiei de catre un alt stat-parte, apreciind acest demers ca pe un pas pozitiv pentru intarirea capacitatii de reactie a organizatiei. Comitetul de aplicare va elabora un raport al sesiunii, pe care il va prezenta Reuniunii Partilor la Conventia de la Aarhus, care va avea loc in luna mai 2005.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.