Presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko a demis ieri dimineata Guvernul condus de Iulia Timosenko si a numit un nou premier in persoana lui Iuri Ehanurov, fostul sef al administratiei din Regiunea Dnepropetrovsk, informeaza Rompres. In cursul serii de miercuri, purtatoarea de cuvant a Presedintiei ucrainene, Irina Herascenko, anuntase ca se asteapta ca presedintele Viktor Iuscenko sa-si exprime opinia in legatura cu cele mai recente evenimente politice din Ucraina, dar, cel mai important, sa anunte si unele schimbari de personal la nivel central si regional.

Criza din randurile conducerii de la Kiev a fost declansata la sfarsitul saptamanii trecute prin demisia sefului administratiei prezidentiale, Oleksandr Zincenko, organizatorul protestelor de strada de anul trecut care au dus la castigarea alegerilor prezidentiale de catre Viktor Iuscenko. Zincenko si-a motivat demisia afirmand ca foarte multi oficiali ai noului Regim de la Kiev sunt corupti, nominalizandu-l pe Petro Porosenko, seful Consiliului de Securitate al Ucrainei.

Porosenko demisioneaza

Petro Porosenko a demisionat ieri, impreuna cu vicepremierul Mikola Tomenko, a anuntat agentia Interfax, transmite Mediafax. Mikola Tomenko a declarat, intr-o conferinta de presa organizata ieri, ca demisionaza din cauza coruptiei din randurile Guvernului. Porosenko, fost "oligarh" si personaj-cheie in actuala echipa de conducere a Ucrainei, sustinut de serviciile secrete, a fost acuzat de fostul sef al administratiei prezidentiale, Oleksandr Zincenko, ca abuzeaza de prerogativele oficiale in scopuri personale.

Dupa o serie de incercari esuate de a obtine demisia lui Porosenko, Zincenko, un colaborator apropiat al presedintelui Viktor Iuscenko, a anuntat sambata ca a decis sa demisioneze. Demisa sa a confirmat agravarea tensiunilor din mediile politice de la Kiev, in special cele dintre tabara premierului Iulia Timosenko si cea formata in jurul lui Petro Porosenko. Directorul Serviciilor de securitate ucrainene (SBU), Oleksandr Turcinov, aliat apropiat al Iuliei Timosenko, si-a prezentat ieri si el demisia.

Revolutia portocalie continua

Fostul vicepremier Mikola Tomenko a afirmat ieri ca pregateste a doua faza a revolutiei portocalii, relateaza agentia Ria Novosti citata de Agentia Rusia la Zi. "A doua faza a revolutiei va aduce solutii din partea autoritatilor de care sa beneficieze poporul si nu oligarhii", a anuntat Tomenko. Fostul vicepremier a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca presedintele Viktor Iuscenko "nu stie care este situatia reala in tara", altfel ar fi reactionat diferit la evenimentele din cercul sau.

Tomenko a declarat ca s-a aflat prea mult in opozitie pentru "a inchide ochii la deficientele si actele de coruptie ale noilor autoritati". Tomenko mai aprecia ca Ucraina avea doua guverne: unul al Iuliei Timosenko si celalalt al lui Piotr Porosenko, iar "guvernul oligarhic al lui Porosenko si-a crescut considerabil influenta asupra presedintelui Iuscenko".

Ehanurov, noul premier ucrainean

Iuri Ehanurov s-a nascut in 1948 la Iakutk, tatal fiind buriat si mama ucraineana, informeaza Rompres. In 1960, s-a mutat la Kiev, unde si-a desavarsit studiile. A absolvit Institutul de Arhitectura din Kiev si Academia Nationala Economica din Kiev, unde a activat o perioada, ca profesor de economie. Dupa o avansare rapida in functii de conducere in industria constructiilor din Ucraina, precum si in domeniul economiei, si-a facut transferul cu succes in lumea politicii.

In 1993, a fost numit ministru adjunct al Economiei, pentru ca, un an mai tarziu, sa fie presedintele Fundatiei pentru Gestionarea Fondurilor Nationale. A fost ministru al Economiei sub presedintele Kucima. In 1993, a fost membru al Parlamentului, candidand din partea regiunii Zintomir ca membru al factiunii parlamentare a Partidului Popular Democratic.

Din 1994 pana in 1997, a fost presedintele Fondului Proprietatii de Stat. In 1999, a fost numit vice-prim-ministru in Guvernul ucrainean. De asemenea, a fost presedinte al Sindicatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Dupa doi ani, in 2001, a fost sef adjunct al Administratiei de Stat. Din 2002, este membru al Parlamentului ucrainean si seful Comisiei Parlamentare pentru Dezvoltare Urbana si Antreprenoriat. Noul premier interimar este un economist cunoscut de mediile financiare internationale pentru ca a condus, la inceputul anilor 2000, negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Banca Mondiala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.