Premierul ucrainean Viktor Ianukovici, candidat la Presedintie, a sustinut ca daca pro-europeanul Viktor Iuscenko va castiga alegerile prezidentiale, acesta nu va fi lasat sa isi ia in primire functia

Candidatul pro-european la Presedintia Ucrainei, Viktor Iuscenko, nu va fi lasat sa isi ia in primire functia de presedinte in cazul in care va castiga alegerile prezidentiale din 26 decembrie. Aceasta amenintare a fost formulata la sfarsitul saptamanii trecute de candidatul pro-rus la alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, care este si seful Guvernului de la Kiev. "Chiar daca Iuscenko castiga, el nu va fi niciodata presedinte al Ucrainei. Oamenii care au votat pentru mine nu il vor recunoaste niciodata ca presedinte. Ei (simpatizantii lui Ianukovici, n.red.) vorbesc despre asta (despre nerecunoasterea unei victorii a lui Iuscenko, n.red.) chiar in aceste momente", a declarat vineri Viktor Ianukovici pentru ziarul american Washington Times.

Premierul Viktor Ianukovici, sustinut in mod deschis de presedintele rus Vladimir Putin pentru preluarea Presedintiei Ucrainei, a lasat de inteles ca el nu ii va putea controla pe sustinatorii sai in cazul in care acestia vor veni in numar la mare in Kiev dupa alegerile din 26 decembrie. "Cred ca nu voi putea sa ii opresc pe oameni", a avertizat Viktor Ianukovici, referindu-se la demonstratiile pe care sustinatorii sai le pregatesc pentru Kiev in cazul in care care candidatul pro-european Viktor Iuscenko va castiga alegerile. Desi o mare parte a ucrainenilor din estul tarii, majoritatea rusofoni, sustin candidatura lui Viktor Ianukovici la Presedintia Ucrainei, cei mai multi locuitori ai Kievului si ai vestului Ucrainei spera ca alegerile de duminica sa fie castigate de liderul pro-european Viktor Iuscenko. De altfel, Iuscenko a castigat in realitate primul tur al alegerilor prezidentiale, luna trecuta, insa rezultatele acestora au fost fraudate in favoarea candidatului pro-rus, Viktor Ianukovici.

La mijlocul saptamanii trecute, Viktor Ianukovici a formulat o noua amenintare catre simpatizantii lui Viktor Iuscenko, avertizand ca daca acesta din urma va castiga alegerile atunci minerii din bazinul Donetk ar putea fi chemati sa vina la Kiev.

Ianukovici se da nevinovat

Premierul ucrainean Viktor Ianukovici a negat orice implicare a sa in otravirea liderului Opozitiei, Viktor Iuscenko, desi acesta acuzase autoritatile ucrainene si in special serviciile secrete ucrainene de organizarea otravirii sale. Intr-un interviu preluat de Rompres, Viktor Ianukovici a apreciat ca injusta din partea adversarului sau politic acuzarea tuturor responsabililor ucraineni. "Termenul "autoritatile" este unul foarte vag. El include Parlament, Justitie, autoritati locale si, bineinteles, organele de Politie si presedintele Ucrainei care conduce Guvernul", a afirmat Viktor Ianukovici.

Saptamana trecuta, liderul Opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, a indicat pentru prima data momentul otravirii sale - data de 5 septembrie, cand a luat cina cu seful serviciilor de securitate ucrainene, Ihor Smescenko si cu adjunctul acestuia Volodimir Satsiuk. "Este singurul loc in care nimeni din echipa mea nu a fost prezent si nici o precautie nu a fost luata in privinta alimentelor. Este un proiect de asasinat politic, pregatit de autoritati", a acuzat Viktor Iuscenko. Noile analize au relevat ca nivelul dioxinei in sangele lui Iuscenko este de 6000 mai mare decat limita normala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.