In raportul "Mostenirea Cernobalului", prega-tit pentru Conferinta interna-tionala "Cernobal privim inapoi, pentru a merge inainte", inceputa ieri la Viena, expertii "Forumului de la Cernobal", organizatie din care fac parte opt agentii ale ONU, Banca Mondiala, Rusia, Belorusia si Ucraina, avertizeaza asupra faptului ca elementele de structura ale sarcofagului, care adaposteste reactorul 4 al Centralei, au inceput sa se prabuseasca.

Massmedia din Rusia atrage atentia ca, in cazul unui cutremur, caderea zidurilor sarcofagului in directia salii masinilor din reactorul avariat ar putea provoca ridicarea prafului radioactiv prin spartura din acoperis. Specialistii au constatat deja o deviere de 50 de centimetri a zidurilor in directia scuturilor metalice ale sarcofagului, precum si aparitia in acesta a numeroase fisuri. Explozia produsa in 1986 a provocat, pana in prezent, moartea a peste 4.000 de persoane, precum si poluarea radioactiva a unor suprafete intinse din Rusia, Ucraina, Belorusia si din alte state ale Europei.

Radiatiile au provocat 4000 victime

"The New York Times" atrage atentia asupra faptului ca autorii raportului sunt, totodata, de parere, ca efectele accidentului nuclear de la Cernobal asupra sanatatii oamenilor nu sau dovedit atat de grave pe cat sa evaluat initial. Expertii recomanda revizuirea programelor de reabilitare a victimelor catastrofei de la Cernobal, luanduse in considerare nivelul modificat al pericolului de radiatie si lipsa fondurilor.

Acestia sunt de parere ca programele de compensare oferite locuitorilor din zona Cernobalului au devenit "o semnificativa bariera in calea reconstructiei regiunii", prin crearea unei culturi a dependentei. Sapte milioane de persoane din Rusia, Belorusia si Ucraina primesc compensatii pentru daunele provocate de dezastru. Ucraina si Belorusia, continua sa aloce 5 la suta din bugetele anuale pentru victimele Cernobalu-lui. Concluzia raportului este ca dupa accident nu sau inregi-strat cresteri semnificative ale cazurilor de cancer sau ale ratei nasterii copiilor cu malformatii.

Problema de sanatate cea mai raspandita provocata de accident este "impactul asupra sanatatii mintale". Locuitorii regiunii, care se considera victime ale tragediei, pe care nu o inteleg complet, sunt in continuare chinuiti de nelinisti, care ii impiedica sa duca o viata normala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.