Dupa aproape doua luni de incordare, de supozitii si speculatii, candidatul opozitiei la presedintia statului, Viktor Iuscenko, a dezvaluit substanta cu care a fost otravit, zice el, de serviciile speciale ale Ucrainei. Este vorba despre Tetrachlorodibenzo-para-dioxine (2, 3, 7, 8-TCDD), produs care, potrivit specialistilor, figureaza pe lista erbicidelor militare si folosit in Vietnam.

Potrivit rezultatului testelor de laborator, concentratia de 2,3,7,8-TCDD gasita in sangele lui Iuscenko a depasit de 6.000 de ori limita normala. "Asa cantitate nu poate aparea in organism in urma unei simple intoxicatii alimentare", au explicat expertii laboratorului Bio Detection Systems, din Amsterdam. "Concentratia depistata denota faptul ca otrava i-a fost introdusa in mancare pe cale artificiala si in mod intentionat", au subliniat specialistii occidentali. In ajun, Iuscenko acuzase Serviciile speciale ucrainene de tentativa de asasinare. Venind cu noi detalii, liderul liberalilor rusi, Boris Nemtov, nu exclusese, la randul sau, posibilitatea implicarii FSB-ului in aceasta afacere murdara. "E absurd", s-a revoltat plin de indignare presedintele Senatului de la Moscova, Serghei Mironov. "I-as recomanda lui Nemtov, si nu numai lui, sa se uite mai bine in jurul lui si sa se gandeasca la alte lucruri decat sa dea vina pe altii", a spus Mironov, dand de inteles ca stie mult mai multe.

Bun, o data acest lucru lamurit, Iuscenko si-a vazut in continuare de campania lui electorala. Si care, spre deosebire de primele doua etape ale scrutinului, pare axata pe acuzatii directe la adresa actualului regim. Acuze punctuale, la obiect si cu mare impact asupra opiniei publice, potrivit comentariilor de presa. Ceea ce, fireste, nu anuleaza posibilitatea revenirii la scenariul "Piata independentei". De altfel, analistii de la Kiev sunt convinsi ca Iuscenko va reactiva "maidanul" in ajunul votului din 26 decembrie, ca masura de siguranta, dar si ca mijloc de presiune asupra adversarilor politici. Pana una-alta insa, el a estimat perfect real pericolul boicotarii scrutinului de peste 10 zile. "Kucima tergiverseaza lucrurile si amana in mod premeditat semnarea documentelor necesare pentru ca masina de tiparit buletine de vot sa poate intra in functiune", a lansat liderul miscarii Ucraina noastra. Aluzie la noua lege electorala, recent amendata de Rada Suprema, dar care nu poate intra in vigoare fara parafa sefului statului.

Aflat tot la Harkov, dar intr-o cu totul alta parte a orasului, Viktor Ianukovici, contracandidatul lui Iuscenko, s-a adresat comunitatii internationale, avertizand ca, dupa 26 decembrie, Ucraina ar putea ajunge pana la marginea unei crize generale. "Situatia creata dupa 3 decembrie (data adoptarii reformei politice, document calificat de unii drept un compromis intre putere si opozitie, iar de altii, drept act declansator al divizarii tarii) reprezinta o criza menita sa determine, in mare masura, viitorul Ucrainei".

Pe acest fundal, premierul a subliniat ca nu a pus niciodata la indoiala optiunea proeuropeana a Ucrainei. "Este gresit sa consideram ca miza campaniei electorale o reprezinta optiunea Ucrainei pentru Europa sau Rusia. Este o distorsionare a realitatii", a estimat Ianukovici, aratand ca disputele avute in timpul campaniei cu principalul sau contracandidat, Viktor Iuscenko, s-au referit la modul de integrare a Ucrainei in Europa. Este inacceptabil, a notat el, ca Ucraina sa fie "o simpla sursa de forta de munca ieftina si o piata de desfacere pentru tarile europene". Uniunea Europeana, a adaugat premierul, nu a oferit Ucrainei altceva decat statutul acordat inclusiv unor tari din Africa de Nord.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.