Vanzarea activelor gigantului petrolier rus, Iukos, anuntata pentru duminica, 19 decembrie, va avea loc "asa cum s-a prevazut", declara ieri un purtator de cuvant al Fondului de proprietate federala, subordonat Kremlinului, desi justitia americana ordonase amanarea vanzarii.

Suntem o intreprindere de stat si actionam conform legislatiei ruse, preciza Alexander Komarov, insarcinat cu vanzarea la licitatie a Iuganskneftegaz, principala filiala a numarului unu al petrolului rus. Analistii estimau ca decizia de joi seara a unui tribunal din Huston, Texas, de a suspenda 10 zile vanzarea in discutie, nu va avea incidenta asupra licitatiei decise de autoritatile ruse. Dar ar putea determina la reflectie consortiul de banci occidentale care au oferit un imprumut de 10 miliarde de euro gigantului gazier rus, Gazprom, pentru a participa la licitatie. Aceste banci opereaza si in SUA si ar putea intampina dificultati daca vor ignora decizia justitiei americane. Gazprom, compania de gaze unde statul rus este principalul actionar, a declarat ieri ca va participa la licitatie.

Iukos sustine ca licitatia este ilegala si acuza Kremlinul ca actioneaza deliberat pentru a distruge grupul oligarhului Mihail Hodorkovski (inchis de un an) si a cerut miercuri protectia legii americane a falimentului in incercarea de a stopa vanzarea Iuganskneftegaz, dar Moscova nu are intentia sa se supuna justitiei americane.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.