Presedintele John Kennedy si consilierii sai au discutat, in mai 1963, despre posibilitatea lansarii unui atac nuclear asupra Chinei, in cazul in care Beijingul ar fi atacat India, conform unor inregistrari audio declasificate recent, citate de New York Times, in editia electronica. Presedintele Kennedy si consilierii sai au discutat despre modalitatile de a impiedica India sa devina un alt bastion al co-munismului.

Fostul secretar al Apararii Robert S. McNamara credea ca, in cazul in care China ar lansa un atac impotriva Indiei, Statele Unite ar putea folosi arma nucleara, solutie pe care o considerau preferabila celei de a trimite militari in zona.
Kennedy era "foarte, foarte pro-India", a comentat Stephen Cohen, analist de politica externa, adaugand ca fostul lider de la Casa Alba vedea in India "o balanta naturala a Chinei", intr-un moment in care discutiile privind un atac nuclear erau justificate de tensiunile din Peninsula Coreeana si de amenintarea sovietica in zona.

Discutiile au avut loc dupa ce Kennedy propusese Indiei garantii de securitate fata de China.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.