Operatiunea de dezangajare a Israelului din CisIordania a continuat ieri, nu fara peripetii, in coloniile Sanur si Homes. Fortele de ordine au fost intampinate la Sanur cu oua, legume si sos de rosii, in timp ce pneuri erau incendiate. Un soldat a fost ranit la ochi de o piatra. Un responsabil din politie, Amos Yaakov, a declarat ca 5000 de soldati si politisti participa la evacuarea din Sanur. Operatiunea a inceput prin evacuarea unui institut de studii talmudice, unde se refugiasera circa 20 de militanti antiretragere.

A urmat evacuarea unei sinagogi, de unde politistii au scos zeci de protestatari, unul cate unul, tragandu-i de brate, si nu au intampinat rezistenta. Evreii religiosi au luat cu ei sulurile Torei dupa ce le-au scos din Arca sfanta a sinagogii. Politistii si gardienii, purtand casti si veste antiglont, au adus apoi un tun de apa si au fortat intrarea intr-un fost comisariat al politiei mandatare britanice, pentru a determina zeci de militanti refugiati aici sa iasa afara.

Acestia au suflat in shoffar - un vechi corn de berbec care, potrivit traditiei iudaice, este folosit in momente importante din calendarul religios. Alti militanti au luat pozitie pe acoperisul unei cladiri pe fatada careia era desfasurata o panza uriasa pe care scria: "Blestemat sa fie cel ce isi alunga fratii". In acelasi timp, sute de alti graniceri si politisti israelieni, ajutati de un buldozer si de unitati ale politiei calare, au intrat la Homesh, in pofida actiunilor militantilor evrei, care, in speranta ca vor intarzia inaintarea trupelor, turnasera ulei pe drumul ce duce catre colonie.

Doi soldati ai contingentului, care au dezertat cu tot cu arme, se aflau, marti, printre cei circa 1.200 de militanti evrei de la Homesh, a anuntat postul de radio al armatei. Marti dimineata, in jurul orei locale 6.00 (6.00, ora Romaniei), tinerii dadusera foc la pneuri in timp ce un lung convoi de autobuze se indrepta catre colonie. Locuitorii celorlalte doua colonii din nordul Cisiordaniei care erau de evacuat, Ganim si Kadim, si-au parasit deja de bunavoie locuintele, inca de zilele trecute.

In Fasia Gaza, deja evacuata, a fost detasat un contingent militar egiptean pentru mentinerea ordinii. El poarta negocieri cu Hamas, pentru prevenirea unor eventuale atacuri teroriste.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.