Programul include trei scenarii: o blocada maritima la care vor participa avioane militare si distrugatoare echipate cu rachete, o operatiune de debarcare si o aplicatie de evacuare a populatiei, la care vor lua parte bombardiere strategice ruse Tu-95 MS si Tu-22M3, precum si avioane chineze "perfectionate". Etapa a doua a exercitiilor s-a incheiat ieri, cu desfasurarea de trupe implicate in lupte impotriva "unei amenintari comune", au anuntat principalele publicatii chineze, citandu-l pe coordonatorul aplicatiei, generalul Zhang Qinsheng.

Exercitiile militare comune reprezinta un interes major pentru ambele state. De altfel, un oficial al Ministerului rus al Apararii, citat de Ria Novosti, a declarat ieri ca ministrul rus , Sergei Ivanov, va lua parte personal la manevrele militare comune. Conform dezvaluirilor de ieri, Ivanov va ajunge pe 23 august la Qingdao, in China, in zona unde au loc exercitiile militare unde va petrece cateva zile, perioada coincizand cu faza "activa" a exercitiilor militare. Ivanov se va intalni si cu ministrul chinez al Apararii, generalul Cao Gangchuan, dar si cu omologii sai din Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan, si Uzbekistan.

Aceste state si-au exprimat dorinta de a lua parte la exercitiile militare comune, unul din motive fiind acela ca fac parte din Organizatia de Cooperare de la Shanghai. Desfasurate sub denumirea "Misiunea de pace 2005", manevrele militare comune ruso-chineze, primele aplicatii ample organizate in comun de cele doua state, se vor incheia la 25 august. Exercitiile au debutat in data de 18 august, la Vladivostok, unde se afla baza Flotei ruse a Pacificului. Autoritatile de la Moscova si Beijing au oferit insa asigurari ca aceste manevre nu vizeaza nici o tara terta, incercand astfel sa calmeze ingrijorarile Washingtonului, care nu a fost invitat ca observator. Ii crede cineva?