Sperantele Rusiei de a-si mentine influenta in fostele republici sovietice au suferit o noua lovitura, dupa ce ministrul ucrainean al Economiei, Serghei Teriocin, a precizat, dupa o intrevedere cu omologul sau rus, Gherman Gref, ca Ucraina nu va deveni, in 2005, membru asociat al spatiului economic comun.

Cotidienele liberale ruse Gazeta si Kommersant au comentat pe larg declaratiile lui Teriocin si au conchis ca Ucraina intentioneaza sa paraseasca "Uniunea celor patru", formata din Ucraina, Rusia, Belarus si Kazahstan.

"Uniunea" este modalitatea gasita de catre fosta URSS pentru a-si pastra accesul liber la oportunitatile energetice si geopolitice ce decurg firesc dintr-o legatura stransa cu fostele sale republici.

Cu doar cateva zile inaintea acestor declaratii, Iuscenko i-a primit pe omologii sai georgian, polonez si lituanian, cu care a discutat despre crearea unei "comunitati democratice", pe axa Marea Baltica - Marea Neagra - Marea Caspica.

Iuscenko a contrazis insa declaratiile ministrului sau, asigurand Moscova ca Ucraina va participa la spatiul economic comun, pentru ca atat Rusia cat si Uniunea Europeana sunt doua voci "importante", care trebuiesc luate in considerare in mod egal.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.