Nici nu s-a incheiat bine retragerea israeliana din Fasia Gaza ca presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmud Abbas, a anuntat inceputul "Marelui Jihad"! Retinut pana acum in declaratii, Abbas a somat Israelul sa predea intregul teren evacuat din Cisiordania, dupa teritoriile din Fasia Gaza, noteaza Agentia Debka.

Urmasul lui Yasser Arafat la conducerea ANP a anuntat organizarea alegerilor generale palestiniene pe 25 ianuarie 2006. Potrivit Agentiei Debka, Abbas incepe sa imprumute din retorica amenintatoare a organizatiei teroriste Hamas, grupare care promite acum sa continue actiunile teroriste din Cisiordania.

Intre timp, Cabinetul israelian condus de Ariel Sharon a aprobat, ieri, faza finala a evacuarii celor 21 de colonii din Fasia Gaza si a celor 4 asezaminte izolate din Cisiordania (Homesh, Gadim, Kadim si Sa-Nur). Cu 16 voturi pentru si patru impotriva, guvernul de la Ierusalim si-a dat acordul pentru evacuarea celor 4 din cele 120 de colonii din Cisiordania de catre armata.

In timp ce dezangajarea din Fasia Gaza se apropie de final, atentia fortelor de securitate israeliene se indreapta spre cele patru colonii din nordul Samariei, ce urmeaza sa fie evacuate.

Colonistii din aceste patru colonii au promis ca nu se vor da batuti asa de usor ca evreii din Fasia Gaza.

Zeci de colonisti din Sa-Nur s-au confruntat, ieri, cu fortele de securitate, eveniment ce anunta viitoarele lupte dintre cele doua tabere. Noua politisti de frontiera au fost raniti in incidente, relateaza ziarul Jerusalem Post.

Armata israeliana a anuntat ca aceeasi unitate care s-a ocupat de evacuarea sinagogii de la Kfar Darom, unul dintre cele mai aprige puncte de rezistenta a colonistilor din Fasia Gaza, va fi responsabila si de dezangajarea siangogii din Sa-Nur.

Potrivit fortelor de securitate israeliene, in cele patru colonii din Cisiordania ce urmeaza a fi evacuate s-au infiltrat aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea venind din celelalte asezaminte evreiesti de pe malul de vest al Iordanului.

Premierul israelian Ariel Sharon a declarat ca nu intentioneaza sa evacueze si alte colonii decat cele 25 din Gaza si Cisiordania, insa comunitatea internationala insista ca planul de dezangajare trebuie continuat.

Sharon intentioneaza sa se adreseze Natiunilor Unite dupa ce operatiunile din Fasia Gaza si nordul Cisiordaniei vor fi incheiate, a anuntat un oficial al guvernului de la Ierusalim, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Ultimul premier israelian care s-a adresat Onu a fost Benjamin Netanyahu, in 1998, care a vorbit despre negocierile de pace cu palestinienii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.