Daca vrei sa afli daca sotia te insala, daca partenerul de afaceri te tepuieste sau, pur si simplu, ai banuieli legate de viata privata a unei persoane, nu mai e nevoie sa asculti pe la usi sau sa privesti pe gaura cheii, pentru ca te pot ajuta detectivii particulari. Poti trece de zeci de ori pe langa masina lor si sa nu-i observi. Vei fi atras, poate, numai de binoclul prin care privesc.

Cam batrani pentru joaca, iti spui in mintea ta. De fapt, ei inregistreaza convorbiri si imagini care duc la rezolvarea cazurilor pentru care au fost angajati. Tarifele percepute de acestia sunt usor piperate. Astfel, pentru o operatiune de rutina percep suma de 10 euro pe ora. Cautarea unei persoane disparute costa intre 50 si 70 euro pe ora, supravegherea (filaj + documentare foto, video): 100-200 euro pe zi, iar verificarea unui partener de afaceri: 500-700 euro. Tarifele sunt negociabile in functie de caz si perioada de lucru. Noaptea, tarifele se dubleaza.

La un caz banal, in care sotul isi insala sotia, se poate lucra chiar si cateva saptamani. In primele zile, detectivul isi face o idee despre orarul "victimei", ceea ce inseamna urmarirea ei pe diferite trasee si distante. In perioada urmatoare se mareste distanta, apropiindu-se de "victima" doar la intersectii, la intrarea in bloc sau in locuri foarte aglomerate.

Cand dosarul este complet, detectivul ii prezinta clientului raportul, care asteapta un raspuns clar, argumentat la incertitudinile lui, nu simple pareri sau, si mai grav, neadevaruri. Solutionarea unui caz de "concurenta neloiala" sau "disparitie profesionala" necesita implicare, talent, dar si foarte multe riscuri. In prezent, in Romania exista aproximativ 100 societati de detectivi inregistrate.

"Din pacate, nu mai exista nici o scoala care sa te pregateasca in meseria de detectiv, dar urmeaza sa reinfiintam una, posibil chiar anul acesta", ne-a declarat doamna Ecaterina Coroboianu, fost director al unei scoli de detectivi. Romanii nu sunt inca familiarizati cu detectivii particulari. Multi dintre ei nici nu stiu ca exista alti detectivi in afara de "Maddie si David" de la televizor. La ora actuala, detectivii din Romania supravietuiesc doar datorita contractelor "grase" incheiate cu firme din strainatate care vor sa isi verifice viitorul partener roman.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.