Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov s-a declarat, sambata, in favoarea formarii unei coalitii guvernamentale largi, pentru a pune capat crizei politice si a oferi o sansa de aderare a tarii la UE in 2007. "Sa facem un efort decisiv si sa recastigam sansele de aderare la UE, risipite in cursul ultimelor saptamani", a declarat Parvanov, in cursul unei conferinte de presa. "Sansele noastre scad, haosul si vacanta puterii oferind argumente serioase adversarilor extinderii", a adaugat el, apreciind ca "retorica nationalista folosita in Parlament le pune probleme partenerilor europeni".

In urma a doua esecuri in vederea formarii unui guvern, presedintele Parvanov a lansat o noua runda de negocieri cu partidele parlamentare, in incercarea de a salva tara de la un nou scrutin. Parvanov a sugerat ca ar putea incredinta mandantul pentru formarea guvernului Uniunii Poporului Bulgar (BNU), o formatiune de dreapta, cea mai mica din noul Parlament de la Sofia, dar numai dupa infiintarea unei coalitii.

Aceasta coalitie ar urma sa fie formata, pe langa BNU, din Partidul Socialist, Miscarea Nationala Simeon al II-lea si Miscarea pentru Drepturi si Libertati a minoritatii turce. Bulgaria se afla, de sapte saptamani, in plina criza politica, iar Partidul Socialist si partidul premierului in exercitiu, clasate pe primul si, respectiv, al doilea loc in alegerile parlamentare din 25 iunie, au esuat in incercarile succesive de forma guvernul.

Partidul Socialist, Miscarea Simeon al II-lea , partidul minoritatii turce - Miscarea pentru Drepturi si Libertati - si Uniunea Populara, de dreapta, s-au declarat dispuse sa formeze un guvern care ar beneficia de sprijinul a 182 dintre cei 240 de deputati. In cazul in care si aceasta incercare se va incheia cu un esec, presedintele va numi un guvern interimar si va stabili data alegerilor anticipate.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.