Pentru prima oara dupa 24 de ani, presedintele egiptean Hosni Mubarak, vesnic reconfirmat in functie prin plebiscit, se vede confruntat cu nu mai putin de noua contracandidati in cursa pentru functia suprema in stat. Cu ocazia alegerilor prezidentiale prevazute pentru 7 septembrie, electoratul egiptean - obisnuit sa bifeze "da" sau "nu" pentru unicul candidat desemnat - va putea acum sa aleaga dintr-un total de "zece magnifici", acceptati de catre Comisia electorala centrala a tarii pe lista finala a candidatilor.

Aflat la putere din anul 1981, Hosni Mubarak, in varsta de 77 de ani, a continuat sa pastreze pe intreaga perioada trecuta de la asasinarea fostului presedinte egiptean Anwar El-Sadat incoace starea de urgenta decretata acum 24 de ani, preferand sa se lase reconfirmat in functie o data la sase ani.
Acum insa vremurile s-au schimbat, iar obtinerea celui de-al cincilea mandat nu va mai fi chiar atat de simpla ca in trecut.

Opozitia egipteana, satula de aparent interminabila "era Mubarak", a organizat pe parcursul intregii primaveri numeroase demonstratii indreptate impotriva unui nou mandat al lui Mubarak, cat si impotriva coruptiei endemice din tara. Un prim si extrem de important rezultat al protestelor, deseori inecate in sange prin interventia brutala a fortelor de ordine, a constat in modificarea Constitutiei egiptene, survenita in luna mai, astfel incat scrutinul prezidential sa beneficieze de cat mai multe candidaturi.

Actualul sef de stat, reprezentant al Partidului National Democrat, este totusi perceput ca marele favorit al cursei electorale, dar Mubarak are in persoana politicianului Ayman Nour, din partidul Al-Ghad, de opozitie, un adversar demn de luat in considerare. Nour, in varsta de 40 de ani, a fost intemnitat dupa ce il acuzase direct si public pe presedinte ca incearca impiedicarea participarii liderilor opozitiei la scrutinul prezidential. Eliberarea politicianului a survenit in luna martie si doar ca urmare a unor puternice presiuni exercitate de SUA. De altfel, secretarul de stat american Condoleezza Rice refuzase initial sa intreprinda o vizita la Cairo atat timp cat Nour era tinut in detentie.

La intalnirea din iunie cu presedintele egiptean, sefa diplomatiei americane nu a uitat sa sublinieze necesitatea "sanselor egale" oferite prezidentiabililor. Cat de egale se vor dovedi acestea vom vedea incepand cu 17 august, cand debuteaza campania electorala. Oricum, doua importante partide de opozitie au anuntat boicotarea alegerilor, pe care le-au calificat drept farsa. In plus, analistii occidentali deplang faptul ca printre cei zece candidati nu figureaza nici un independent, nici o femeie si nici un reprezentant al coptilor (principala minoritate religioasa din Egipt). Pana una-alta, Mubarak a repurtat o minivictorie preelectorala, asigurandu-si semiluna ca simbol reprezentand numele sau. Dat fiind numarul mare de electori analfabeti, fiecare candidat are asociat numelui sau un anume simbol. A fi reprezentat in listele electorale cu semiluna - simbolul islamului - se va dovedi un detaliu poate decisiv pentru rezultatul cursei electorale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.