Televiziunea araba Al-Arabiya a dat ieri publicitatii o ampla inregistrare video atribuita retelei Al-Qaeda. Mujahedinii filmati cheama natiunile libere ale lumii sa se ridice impotriva Statelor Unite si a Marii Britanii.

Caseta prezinta ima-gini terifiante de pe campul de lupta din Afganistan si din taberele de antrenament ale retelei Al-Qaeda. In imaginile care se deruleaza timp de doua ore apar mujahedini (luptatori in razboiul sfant musulman) cu arme de foc.

"INFRANGEREA CRUCII"

Unul dintre acestia vorbeste, intr-o engleza perfecta, despre greselile aliatilor Americii in razboaiele nejuste din Irak si Afganistan si despre un recent atac cu racheta in care si-au pierdut viata 16 militari americani. Potrivit inregistrarii, atacul, lansat in iunie, in Afganistan, impotriva elicopterului la bordul carora se aflau cei 16, a fost executat de mujahedini recrutati din Marea Britanie, Irlanda, Franta si Pakistan. Operatiunea lor a purtat numele de "Infrangerea crucii".

"FILOZOFIE" AL-QAEDANA

Barbatul cu fata acoperita, inarmat cu un AK-47, spune, pe un ton amenintator: "Popoare occidentale, nu va lasati inselate de minciunile lui Blair (premierul Marii Britanii, n.r.) si ale lui Bush (presedintele SUA, n.r.) ca sunteti natiuni libere, pentru ca singura libertate pe care o aveti este de a fi sclavii dorintelor voastre. Democratia, drepturile omului si libertatea nu sunt decat niste iluzii cu care ii tranchilizeaza pe locuitorii fermelor umane pe care ei le controleaza. Lumea musulmanilor nu este curtea voastra din spatele casei. Este timpul sa fim egali. Asa cum ne ucideti, veti fi ucisi. Asa cum ne bombardati, veti fi bombardati".

Serviciile secrete americane sustin ca aceasta inregistrare, desi neclara, este autentica. Pe caseta apar mai multi mujahedini care vorbesc in franceza si in dialectul pastun (din Afganistan). Unul dintre ei jura ca va "taia gatul americanilor si evreilor", iar un altul flutura actul de indentiate al unui militar american ucis.

"NU VISATI LA SECURITATE"

Egipteanul Ayman al-Zawahiri, mana dreapta a sefului retelei Al-Qaeda, a amenintat, la sfarsitul saptamanii trecute, cu noi atentate impotriva tarilor aliate cu SUA si Marea Britanie in razboaiele din Irak si Afganistan. "Nu v-a spus Ben Laden sa nici nu visati la securitate pana nu va fi securitate in Palestina si pana ce armatele necredinciosilor nu se vor retrage de pe paman-tul lui Mohamed?", intreba atunci Al-Zawahiri.

LONDRA

"Un atentat comis in cartierul financiar din Londra este doar o chestiune de timp", a declarat ieri responsabilul politiei din acest sector, James Hart, ziarului Financial Times. El a explicat astfel motivul pentru care mii de politisti britanici sunt masati, de cateva zile, pe strazile din Londra. Aceasta zona din capitala britanica a facut, in repetate randuri, "obiectul mai multor incursiuni de recunoastere din partea unor elemente ostile", recunoaste politistul, amintind ca atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite au lovit direct in centrul financiar al Americii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.