Serviciile de informatii israeliene, citate de agentia Debka, sustin ca liderul organizatiei teroriste al-Qaeda, Osama bin Laden (foto), a iesit din ascunzatoarea sa din Afganistan si e gata sa plece in Irak, pentru a da semnalul unei puternice ofensive impotriva armatei americane. Informatia a fost disponibila dupa interceptarea mai multor mesaje codificate ale celulelor al-Qaeda din Orientul Mijlociu, postate pe Internet. Unele mesaje dau ca sigura sosirea lui bin Laden in Irak la mijlocul lunii septembrie, cand incepe sarbatoarea Ramadanului.

Agentia Debka noteaza ca printre mesajele secrete s-ar fi aflat si unul al comandantului al-Qaeda din Irak, Abu Musab al-Zarkawi, in care acesta incearca sa-l convinga pe bin Laden sa paraseasca Afganistanul pentru a fi la comanda "ofensivei de Ramadan". Zarkawi i-ar fi spus lui bin Laden ca ar fi mult mai in siguranta in Irak decat in Afganistan. Liderul al-Qaeda din Irak viseaza la o ofensiva antiamericana "de amploarea atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Expertii contactati de agentia Debka au confirmat autenticitatea mesajului lui Zarkawi. Daca intr-adevar bin Laden intentioneaza sa ajunga in Irak, el ar trebui sa fie deja gata de drum, estimeaza sursa citata. Una dintre rutele sale din Afganistan spre Irak ar trece prin Pakistan si provincia Balucistan din Iran. O alta ruta, considerata mai usoara, ar fi prin baza marina a al-Qaeda din golful Gawatar, din Golful Persic, situata la frotiera iraniano-pakistaneza. In aceasta regiune, teroristii al-Qaeda fac contrabanda cu arme spre portul Basra, din sudul Irakului, si transporta ranitii in Pakistan pentru a fi ingrijiti.

Potrivit Debka, Osama bin Laden s-a dovedit un "artist" al evadarilor din incercuiri. In cei aproape patru ani de cand a scapat din incercuirea de la Bora Bora, in Afganistan, el si apropiatii sai au reusit sa circule din ascunzatoare in ascunzatoare fara a fi detectati de militarii americani.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.