7 marinari rusi au fost scosi dintr-un submarin cand rezervele de oxigen erau pe terminate Submarinul rus, ramas blocat de joi la 190 de metri adancime in Golful Berezovaia, a fost adus la suprafata, ieri, toti cei sapte membri ai echipajului fiind salvati. Efortul de salvare a fost unul fara precedent, trei state trimitand echipament pentru aducerea la suprafata a submersibilului.

Situatia devenise critica pentru marinarii care aveau rezerve de oxigen pentru mai putin de o zi. "Echipajul insusi a deschis sasul, a iesit si a urcat la bordul ambarcatiunii de salvare", a declarat comandantul Flotei ruse, amiralul Viktor Fiodorov. Cei sapte marinari au fost dusi mai intai la bordul uneia din navele de salvare, Alaghez, unde au fost supusi unui prim control medical, fiind transportati apoi catre un spital din orasul Petropavlovsk Kamceatki, au precizat oficialii rusi.

Marina rusa a multumit echipelor britanice de salvare gratie carora batiscaful a putut fi deblocat si adus la suprafata. "Operatiunea de salvare a avut un deznodamant fericit. Multumesc tuturor si, bineinteles, echipei britanice de salvare", a declarat amiralul Viktor Fiodorov. Expertii britanici au adus la suprafata submarinul cu ajutorul robotului subacvatic teleghidat Scorpio-45. Ei au reusit sa deblocheze batiscaful rus, taind cablurile de la sistemul de supraveghere al coastei in care prinsese submarinul.

Operatiunea a durat aproape cinci ore. Salvatorii au intrat intr-o cursa contracronometru, in conditiile in care existau informatii imprecise si contradictorii in legatura cu rezervele de oxigen de care dispuneau marinarii aflati la bordul batiscafului rus, ramas blocat de joi pe fundul marii. Marinarii riscau sa moara asfixiati, rezervele de oxigen diminuandu-se dramatic pe masura trecerii timpului. Batiscaful a ramas blocat timp de aproape trei zile, la 190 de metri adancime, intr-un golf din Kamceatka, in Siberia.

Libertatea

Sursa: LibertateaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.