Inainte de a pleca in vacanta, premierul Tony Blair a anuntat un plan ambitios de excludere a militantilor islamisti din Marea Britanie, ca reactie la atentatele care au lovit Londra, in luna iulie. Prima miscare este interzicerea a doua grupari extremiste, Hizb-ul-Tahir si al-Muhadjirun, care au ridicat in slavi atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, din SUA. Al-Muhadjirun, spre exemplu, i-a numit "cei 19 magnifici" pe piratii aerului care au comis atentatele de la New York si Washington. "Vom scoate in afara legii organizatiile Hizb-ul-Tahrir si Muhadjirun", a anuntat Blair la o conferinta de presa.

Premierul a adaugat ca guvernul are in vedere modificarea legislatiei privind drepturile omului, pentru a face posibila adoptarea unui set de zece masuri pentru sporirea securitatii nationale. El s-a plans ca extremistii islamisti au profitat de ospitalitatea si toleranta britanicilor, dar a avertizat ca "regulile jocului" s-au schimbat. Planul lui Blair urmareste sa faciliteze expulzarea celor care incita la terorism si a celor care practica violenta. "Circumstantele legate de securitatea noastra nationala s-au schimbat in prezent, in mod evident si credem ca putem obtine asigurarile necesare din partea tarilor spre care vor fi expulzate aceste persoane ca ele nu vor fi torturate sau supuse unor tratamente abuzive", a declarat premierul britanic.

De asemenea, Ministerul britanic de Interne va putea sa decline, de-acum inainte, solicitarile de azil ale persoanelor suspectate de legaturi cu organizatii teroriste. O cerere controversata a politiei de a-i putea retine pe cei suspectati de terorism timp de trei luni, fara a-i pune sub acuzare, fata de 14 zile in prezent, ar putea fi de asemenea prevazuta in noul pachet legislativ. Acesta urmeaza sa fie adoptat pana la sfarsitul lunii si prevede, printre altele, crearea unei baze de date cu numele predicatorilor care nu vor mai putea intra in Marea Britanie, a spus Blair. Noi propuneri, care implica modificarea legislatiei, vor fi dezbatute in parlament la toamna.

Raspunsul britanicilor la atentatele de la 7 iulie, soldate cu 56 de morti si 700 de raniti, a fost "solidar, demn si remarcabil", a spus Blair, precizand ca aceste masuri se bucura de sprijinul comu-nitatii musulmane din Marea Britanie, care chiar insista pentru adoptarea lor, pentru a elimina elementele extremiste din randul ei. "Comunitatea musulmana, subliniez acest lucru, a fost si este partenerul nostru in acest efort", a declarat Blair. Seful Executivului de la Londra a mai spus ca este "absolut revoltatoare" justificarea terorismului prin razboiul din Irak, asa cum face al-Qaeda, care ucide oameni nevinovati in Irak si in Afganistan.

Blair s-a referit si la ultimul mesaj al numarului doi al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, difuzat, joi, de Al-Jazeera, care a amenintat cu noi atentate in SUA si Marea Britanie, in cazul in care aceste tari nu se retrag din Irak. "Cei care fac declaratii ca cele de ieri sunt si cei care sunt de acord cu uciderea oamenilor nevinovati din Irak, Afganistan si in toate tarile democratice din lume", a declarat Tony Blair. "De aceea, este absolut revoltator ca incearca sa-si justifice actiunile prin razboiul din Irak, Afganistan sau prin conflictul palestinian", a adaugat el. "Liberty", o organizatie pentru apararea drepturilor omului, a criticat "decalogul" propus de Blair, spunand ca incalca libertati elementare si pune in pericol unitatea nationala.

Este foarte probabil, insa, ca popularitatea premierului sa cresca semnificativ, avand in vedere ca britanicii inclina sa-i dea dreptate liderului din Downing Street nr. 10. Multi britanici critica totusi reactia intarziata a guvernului, potrivit mesajelor publicate pe site-ul BBC Online. Exista si sceptici, care se tem ca se vor gasi destui avocati, bine platiti de extremistii islamisti, care vor reusi sa blocheze deportarea acestora.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.