Doi astronauti din echipajul navetei Discovery, un american si un japonez, au iesit in spatiu ieri-dimineata pentru a face reparatii la scutul termic al navetei, o premiera pentru istoria spatiala americana. NASA a decis sa repare pe orbita naveta, dupa ce specialistii au estimat ca cele doua protuberante aparute la imbinarea placilor scutului termic ar putea provoca o supraincalzire in acea zona la intrarea in atmosfera, la viteza de peste 20.000 km/h.

Reparatiile au fost realizate cu succes de americanul Stephen Robinson, care s-a pregatit la sol timp de un an pentru asemenea situatii. Acesta a inlaturat in 10 minute cele doua bucati de material interstitial deplasate in afara, dupa care a fost transportat in zona avariata cu bratul robotizat al navetei, colegii sai ajutandu-l sa se orienteze. Pentru reparatii, Robinson a folosit mai multe instrumente: un forceps, foarfece, un fierastrau pentru taiat metalul si banda adeziva.

Acum, in afara de problema scutului termic, inginerii NASA sunt preocupati de o noua defectiune descoperita la Discovery - o ruptura a stratului izolant sub hubloul cockpitului.