Autoritatile ruse au ridicat vineri starea de urgenta in trei dintre ultimele patru regiuni inca afectate de incendii de padure, inclusiv in Moscova si Nijni-Novgorod, unde se afla centrul nuclear Sarov, amenintat de foc in ultimele saptamani.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, "a ordonat ridicarea starii de urgenta in regiunile Moscova si Nijni-Novgorod, precum si in republica Mordovia", a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, relateaza MEDIAFAX, citand AFP.

"Pentru moment, starea de urgenta este mentinuta doar in regiunea Riazan (200 de kilometri sud-est de Moscova), din cauza situatiei dificile legate de incendiile de turba", a adaugat Kremlinul.

Autoritatile ruse au decretat la 2 august starea de urgenta in sapte regiuni ruse, in conditiile in care incendiile devastau sute de mii de hectare de teren din tara.


Situatia in jurul centrului nuclear Sarov, la 500 de kilometri est de Moscova, la limita dintre regiunile Nijni-Novgorod si Mordovia, a generat ingrijorari particulare timp de mai multe saptamani, autoritatile oferind informatii contradictorii.

Directorul agentiei nucleare ruse Rosatom, Serghei Kirienko, declarase de mai multe ori ca nu exista nici un "risc nuclear", recunoscand in acelasi timp ca materialele fisionabile de la acest centru care dezvolta ogive nucleare au fost puse la adapost de doua ori.

Pe de alta parte, ministrul pentru Situatii de Urgenta, Serghei Soigu, a afirmat ca incendiile de turba, al caror fum sufocant a afectat cei zece milioane de locuitori ai capitalei, vor fi stinse pana duminica in regiunea Moscovei.


Fumul acestor incendii, practic imposibil de stins deoarece turba se consuma pana la adancimi de cativa metri uneori pana iarna, s-au adaugat temperaturilor apropiate de 40 de grade Celsius la inceputul lui august, in capitala, cauzand mii de decese in special in randul varstnicilor, potrivit mai multor surse.

Autoritatile ruse au refuzat pana in prezent sa confirme oficial aceste cifre si legatura cu canicula.
Citeste si:
Marea Britanie a declarat stare de urgență din cauza caniculei
Marea Britanie a declarat...

Un incendiu a izbucnit joi intr-o imensa groapa de gunoi sub cerul liber, la Moscova, amenintand capitala rusa cu noi valuri de fum toxic si necesitand interventia avioanelor speciale.

In toata Rusia, suprafata afectata de incendii de padure a fost redusa joi la circa 11.200 de hectare, fata de 20.000 de hectare cu o zi inainte, conform Ministerului pentru Situatii de Urgenta.

Din cauza caniculei si secetei fara precedent, aproape un milion de hectare de terenuri au fost devastate in toata tara incepand din iulie, incendiile mistuind sate intregi, provocand moartea a 54 de persoane si privand de locuinte peste 3.500 de persoane, potrivit ultimului bilant oficial provizoriu.

Vineri, temperatura a scazut brutal la 9 grade Celsius in Moscova, dupa ce a atins 24 de grade joi si peste 30 de grade zilele si saptamanile trecute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.