Deputatul socialist Arnaud Montebourg l-a acuzat pe presedintele Nicolas Sarkozy ca deschide calea unui "rasism oficial" in Franta prin stigmatizarea romilor si a apreciat ca expulzarea lor in Romania si Bulgaria este o "atitudine periculoasa, iresponsabila", relateaza Le Monde in editia online.

Desfiintarea taberelor si expulzarea romilor in Romania si Bulgaria este o "atitudine periculoasa, iresponsabila, condamnabila si care nu rezolva nimic", a declarat deputatul francez, la postul RTL.

"Suntem pe punctul de a ajunge la un fel de rasism oficial care consta in a spune: «iata-i pe cei care sunt cauza nenorocirilor noastre, luati-va de ei si uitati de propria noastra responsabilitate in lupta impotriva delincventei", a adaugat el.

"Stigmatizarea unui grup din cauza originii sale, a-l indica pentru razbunarea populara ca o cauza a nenorocirilor noastre este o atitudine foarte grava si condamnabila", a apreciat Arnaud Montebourg. "Rolul nostru de om politic este sa amintim ca in anii '30 desemnam evreii drept cauza a tuturor nenorocirilor noastre", a subliniat el. [Viata romilor din Franta: Lacrimi si tipete - nimeni nu vrea in Romania!]

In opinia sa, vizand romii, Franta participa la construirea unei "discriminari la scara europeana".

  • Bila neagra pentru Franta

Politica Parisului fata de romi, dintre care 86 au fost expulzati joi spre Bucuresti, ofera "o imagine proasta despre Franta" si este "contrara traditiei franceze de respectare a drepturilor omului", a apreciat vineri secretarul de stat roman Valentin Mocanu, transmite AFP.

"Am sentimentul ca se stigmatizeaza un grup in ansamblul sau. Este contrar traditiei franceze de respectare a drepturilor omului. Acest lucru ofera o imagine proasta despre Franta", a declarat, intr-un interviu pentru ziarul Le Parisien, Valentin Mocanu, secretarul de stat roman pentru Solidaritate, responsabil cu dosarul romilor. [Cati romi se intorc "acasa"?]

Citeste si:
Poliția Română, acuzată de rasism. Cum a „reparat” afișul în care...
Poliția Română, acuzată de...

"Nu indraznesc sa-mi imaginez ca Guvernul dumneavoastra doreste voluntar sa ofere aceasta imagine. Sunt de asemenea uimit ca multe dintre colectivitatile locale subscriu la aceste actiuni impotriva romilor", a adaugat el.

"Mi s-au raportat pe de alta parte cazuri foarte concrete de discriminare, cum ar fi acel comerciant care nu a vrut ca romii sa intre in magazinul sau. Acest lucru, personal, m-a socat", a declarat oficialul roman.

Secretarul de stat, care va efectua o vizita in Franta la sfarsitul lui august, apara de asemenea atitudinea Guvernului sau fata de romi, care este si ea criticata in mod regulat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.