Peste 1.200 de civili au fost ucisi in Afganistan in primele sase luni ale anului 2010, cu 25 la suta mai multi decat in aceeasi perioada a anului 2009, anunta emisarul ONU la Kabul, Staffan de Mistura.

"Cel putin 1.271 de civili au fost ucisi si 1.997 au fost raniti, majoritatea grav", a declarat Mistura, potrivit MEDIAFAX

ONU constata astfel o crestere cu 25 la suta a numarului civililor ucisi de insurgenti si de fortele internationale. In primele sase luni ale anului 2009, au fost ucisi 1.013 civili afgani.

Potrivit datelor ONU, insurgentii au fost responsabili de trei sferturi dintre victime, fata de 12 la suta in cazul fortelor afgane si internationale.

"Costul uman al conflictului este in crestere, numarul civililor ucisi sau raniti fiind in crestere", regreta Mistura.

Bombele artizanale si atentatele sinucigase sunt principalele cauze care au provocat moartea civililor.

Reprezentantul special ONU a atras atentia ca numarul copiilor ucisi in conflict a crescut cu 55 la suta.

Raidurile aeriene NATO, criticate de ONU si de presedintele Hamid Karzai, au cauzat o treime din numarul victimelor civile afgane. Limitarea acestor raiduri, decisa in 2009 de generalul McChrystal, a permis reducerea numarului civililor ucisi.

Intensificarea conflictului a provocat pierderi si in randul trupelor internationale. De la inceputul anului, 426 de militari straini au murit in Afganistan, fata de 520 in cursul anului 2009, conform unui bilant al site-ului icasualties.org.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.