Confruntarea dintre Iran si Uniunea Europeana privind programul nuclear al Teheranului risca sa atinga cote periculoase. Teheranul ameninta ca va relua, partial, activitatile nucleare, deoarece troica Uniunii Europene, reprezentata de Marea Britanie, Franta si Germania, nu a inaintat propunerile privind iesirea din criza:

Ultima amenintare proferata de Iran pare sa fie o simpla manevra prin care vrea sa-si intareasca pozitia de pe care negociaza. Insa jocul Teheranului s-ar putea dovedi in cele din urma periculos.

Iranul ameninta cu reluarea partiala a programului sau nuclear, in mod concret, cu reluarea conversiei limitate a uraniului.

Astfel, ar urma sa reia producerea hexafluorurii de uraniu, la uzina de la Isfahan, o faza premergatoare procesului de obtinere a materialului fisionabil, utilizabil la realizarea de arme nucleare. Iranul subliniaza insa ca nu va proceda la reprocesarea propriu-zisa a uraniului, insistand de altfel, ca intodeauna, ca programul sau nuclear are intentii pur pasnice.

Motivul supararii Iranul este acela ca cele trei tari europene angajate in negocieri nu i-ar fi prezentat, pana la 1 august, pachetul de stimulente economice menite, in viziunea europenilor, sa convinga Teheranul sa renunte cu totul la programul sau nuclear.

De partea lor, Marea Britanie, Franta si Germania afirma ca singurul lucru asupra caruia s-a convenit a fost sa-si inainteze propunerile la sfarsitul lui iulie sau inceputul lui august.

Purtatorul de cuvant al ministerului de externe de la
Teheran, Hamid Reza Asefi: "Vom reincepe activitatile nucleare deoarece termenul limita a trecut, iar Uniunea Europeana nu si-a respectat angajamentele. Natiunea noastra nu mai poate astepta. Am incercat sa facem un pas mai departe in negocierile cu Uniunea Europeana, dar se pare ca aceasta are restrictii in felul cum trateaza cu Iranul", a spus el.

Purtatorul de cuvant al ministerului de externe a subliniat insa ca repornirea instalatiilor de conversie a uraniului, de la Isfahan, va fi facuta sub supravegherea inspectorilor Agentiei pentru energia atomica.

Un gest care se vrea de bunavointa, dar care nu diminueaza cu nimic suspiciunile europenilor.
Ministerul britanic de externe o spune foarte clar: o eventuala reluare a programului nuclear iranian este inutila si daunatoare progresului negocierilor.

Troica europeana, se subliniaza in mesajul sau, isi va prezenta propunerile in decurs de o saptamana. Deputatul crestin democrat german Ruprecht Polenz este membru al Comisiei de politica externa, cu responsabilitati speciale legate de Iran.

El afirma ca acordurile la care s-a ajuns in noiembrie trecut nu permit de altfel nici un fel de activitati nucleare.
Motivul?

"Problema e ca Iranul a inselat timp de 12, 18 ani, si nu a comunicat Agentiei internationale pentru energia atomica activitatile pe care le desfasura pe taram nuclear. Stim de exemplu, ca si acum incearca sa cumpere echipamente care nu tin de folosirea energiei nucleare in scopuri pasnice", spune el.

Presedintele Frantei Jacques Chirac avertiza si el vineri ca daca nu se ajunge curand la un acord cu Iranul, cazul sau ar putea fi inaintat Consiliului de Securitate.

Este exact ceea ce asteapta Statele Unite, care oricum banuiesc de mult Iranul ca vrea sa-si construiasca in secret un arsenal nuclear.

Sa nu uitam ca Teheranul figureaza in continuare, in viziunea presedintelui Bush, pe axa raului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.