Iranul va fabrica o racheta care va putea ajunge la altitudinea de 1.000 de kilometri.
Iranul va avea in doi ani o racheta capabila sa transporte o incarcatura pana la altitudinea de 1.000 de kilometri, dincolo de atmosfera terestra, afirma presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, citat de AFP.

"Oamenii de stiinta iranieni lucreaza si, in viitor, o racheta cu trei segmente va putea ajuge pe o orbita de 1.000 de kilometri, adica va iesi din atmosfera", afirma presedintele iranian, potrivit Mediafax.

"Racheta pe care o construim va avea o putere de decolare de 120 - 140 de tone, fata de 32 de tone in cazul celei folosite pentru lansarea primului satelit. Prima data am trimis un satelit la 250 de kilometri, anul viitor va fi la 700 de kilometri, iar ulterior la 1.000 de kilometri", precizeaza Ahmadinejad.

Presedintele iranian a confirmat lansarea in curand a unui satelit experimental de comunicatii, care va functiona un an. Ahmadinejad nu a precizat data exacta a lansarii, dar ministrul Telecomunicatiilor, Reza Taghipour, anuntase ca este vorba de ultima saptamana a lunii august.

Satelitul experimental va fi al doilea plasat pe orbita de Iran dupa lansarea Omid, in februarie 2009. Iranul dezminte ca ar avea obiective militare spatiale sau nucleare, desi Occidentul suspecteaza Teheranul ca incearca sa se doteze cu arme atomice si cu capacitati balistice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.