Curtea federala din San Francisco a stabilit ca interzicerea casatoriei intre persoane de acelasi sex in California, hotarata printr-un referendum, in 2008, este "anticonstitutionala", o victorie pentru sustinatorii drepturilor homosexualilor, potrivit Curtii.

Hotararea judecatorului Vaughn Walker a fost pronuntata dupa opt luni de la primele audieri in cadrul unui proces amplu mediatizat, in care au avut loc dezbateri aprinse, timp de mai multe saptamani, intre sustinatorii si oponentii casatoriilor intre persoane de acelasi sex, informeaza MEDIAFAX.

Plangerea a fost depusa de un cuplu de lesbiene care contesta Propunerea 8, a carei adoptare, in noiembrie 2008, de 52 la suta dintre californieni, a anulat o hotarare a Curtii Supreme a statului California, pronuntata cu doar cateva luni inainte, de a autoriza casatoriile intre homosexuali, in acest stat.

"Propuneare 8 nu reuseste sa ofere nicio baza rationala interdictiei casatoriei intre homosexuali si lesbiene"
, a scris judecatorul Walker in hotararea sa.

"In fapt, Propunerea 8 inscrie in Constitutie o prevedere conform careia cuplurile (formate din persoane) de sex opus sunt superioare celor (formate din persoane) de aclasi sex",
continua el.

"California, neavand niciun interes sa discrimineze homosexualii si lesbienele, si deoarece Propunerea 8 impiedica (statul) California sa isi indeplineasca obligatia de a propune o casatorie egala pentru toti, Curtea conchide ca Propunerea 8 este anticonstitutionala"
, mai scrie acesta.

Judecatorul a dat castig de cauza oponentilor Propunerii 8, care afirma ca aceasta este discriminatorie fata de homosexuali si este, astfel, contrara Constitutiei Statelor Unite.

"Este o adevarata victorie pentru cuplurile (formate din persoane) de acelasi sex si familiile care vor sa se poata casatori ca toti ceilalti"
, a declarat George Zander, purtatorul de cuvant al grupului pentru apararea drepturilor homosexualilor Equality California.

Hotararea Curtii federale din San Francisco constituie o noua etapa intr-un caz pe termen lung, care ar uma, dupa toate probabilitatile, sa faca obiectul mai multor apeluri, pentru a ajunge, in final, la Curtea Suprema a Statelor Unite.

In opinia lui Randy Thomasson, presedintele SaveCalifornia.com, care se proclama aparator al copiilor si familiilor, hotararea Curtii este "o lovitura teribila" data casatoriei si drepturilor alegatorilor.

Citeste si:
VIDEO Un urs a dat buzna într-o casă, ademenit de mirosul...
VIDEO Un urs din California a...

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a primit hotararea favorabil, apeciind ca aceasta constituie "o prima etapa decisiva pentru Statele Unite, dar nu si ultima, pe drumul egalitatii si libertatii pentru toti".

In prezent, homosexualii si lesbienele americane au posibilitatea sa se casatoreasca in statele Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont si capitala federala, Washington.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.