Operatiunea "Static Kill", destinata colmatarii definitive a putului de petrol care a produs mareea neagra din Golful Mexic, si-a atins "obiectivul urmarit", a anuntat miecuri grupul petrolier britanic British Petroleum (BP).

"Presiunea din put este, in prezent, contracarata de presiunea hidrostatica a fluidului injectat, acesta fiind obiectivul urmarit de operatiunea Static Kill", a anuntat grupul, intr-un comunicat, relateaza MEDIAFAX, citand AFP. Procedeul "Static Kill" consta in injectarea de fluid de foraj pentru a inchide putul de petrol.

Acest succes are loc dupa 106 zile de la explozia urmata de scufundarea platformei petroliere Deepwater Horizon, la sfarsitul lui aprilie, care a provocat cea mai importanta maree neagra din Statele Unite.

Aproximativ 4,9 milioane de barili de titei, adica aproximativ 780 de milioane de litri, s-au scurs din put, punand in pericol bogatul ecosistem al celor cinci state americane de coasta, de la Golful Mexic, si amenintand economia locala.


British Petroleum precizeaza ca inginerii au injectat fluidul intr-o operatiune de opt ore, pana la stabilizarea presiunii.
"Putul este sub supraveghere, potrivit procedurii, pentru a ne asigura ca presiunea ramane stabila", a anuntat grupul. "Noi injectari de fluid vor fi necesare sau nu, in functie de rezultatele observate in timpul monitorizarii", a adaugat acesta.

Cooperarea cu amiralul Thad Allen, insarcinat de administratia americana sa coordoneze lupta impotriva mareei negre, va continua "in vederea stabilirii urmatoarei etape, in care vom hotari daca vom injecta ciment in put, pe aceeasi cale", a mai anuntat grupul.

Cititi si: Obama: Pata de petrol va "modela felul in care gandim despre mediu"

BP va deschide contul pentru victimele mareei negre


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.