Vestigiile unui fost lagar de internare a romilor din Montreuil-Bellay, in vestul Frantei, au fost recent declarate monument istoric, au anuntat, luni, surse din directia regionala de afaceri culturale, citate de AFP.

Potrivit deciziei de inscriere, semnata cu data de 8 iulie, acest "loc de aducere aminte" adapostea "cel mai mare lagar de internare pentru tigani din Franta" si reprezinta "singurul lagar din care au mai ramas inca resturi de constructii".

In clasificarea de monument istoric au fost incluse inchisoarea, cantina, scoala, infirmeria, baile colective si camerele de locuit din lagarul de peste cinci hectare, unde 2.500-3.000 de barbati, femei si copii au fost detinuti in perioada noiembrie 1941-ianuarie 1945 si din care nu au mai ramas in prezent decat ruinele zidurilor, transmite MEDIAFAX.

"Este o veste formidabila, centrul fiind in prezent protejat si salvat", a declarat Jacques Sigot, scriitor si istoric local, care a cercetat istoria lagarului, la inceputul anilor '80.

In cartea sa "Sarmele ghimpate uitate ale istoriei", acest fost invatator a fost primul care a dezvaluit existenta lagarului de internare gestionat de administratia franceza, a carui istorie ramasese ascunsa pana atunci.

Cercetarile sale au fost folosite de realizatorul Tony Gatlif pentru turnarea filmului sau "Korkoro (Libertate)", aparut in primavara si avand ca subiect reprimarea tiganilor in timpul regimului de colaborare a Frantei cu ocupantul nazist (1940-1944).

Tiganii, ca si evreii, au fost vizati de persecutii sistematice in teritoriile aflate sub controlul Germaniei naziste si mai multe sute de mii dintre ei au murit, potrivit istoricilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.