Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei va cere unor experti sa analizeze in detaliu legea controversata privind presa propusa de partidul de guvernare din Ungaria, FIDESZ, relateaza Politics.hu.

Legea ar urma sa fie adoptata de Parlament pana la sfarsitul anului 2010, transmite NewsIn.

La sfarsitul lunii iunie, reprezentantul OSCE, Dunja Mijatovici, a cerut autoritatilor ungare sa suspende procesul de adoptare a legii si sa lanseze consultari cu toate partile vizate.

Mijatovici a subliniat ca "proiectul de lege este ingrijorator pentru libertatea presei (...), adoptarea sa poate determina ca toate institutiile media sa fie subordonate deciziilor politice".


Reprezentantul si-a exprimat regretul ca Parlamentul ungar a adoptat in 23 iulie, in prima lectura, o prima parte a legii si a subliniat ca opozitia si Federatia ungara a jurnalistilor si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu noile masuri.

Potrivit noii legi, autoritatea nationala a telecomunicatiilor, NHH, si autoritatea radioului si televiziunii, ORTT, vor fuziona pentru a forma o noua Autoritatea a presei nationale si telecomunicatiilor (NMHH), o structura autonoma in cadrul administratiei publice. Seful NMHH va fi numit de premier si va avea un mandat de noua ani.

NMHH va fi infiintata in luna august, iar Consiliul Media si fundatia serviciului public, ce include reprezentanti ai grupurilor sociale si al unor institutii precum Academia de Stiinte si bisericile, vor fi organizate in toamna, a declarat europarlamentarul FIDESZ Antal Rogan.

NMHH va include postul national de televiziune MTV, postul national de radio MR, postul de televiziune prin satelit Duna TV si agentia de presa MTI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.