Expulzarea romilor este o problema care tine de competenta autoritatilor nationale, acestea fiind libere sa decida cum sa aplice dispozitiile legislative, a declarat, joi, un purtator de cuvant al CE, adaugand ca problema romilor nu apartine Executivului comunitar, ci fiecarui Guvern in parte.

"In ceea ce priveste problema romilor si posibilitatea expulzarii acestora, aceasta este o problema a fiecarui stat membru care trebuie sa decida cum sa puna in aplicare dispozitiile legislative", a explicat Matthew Newman, purtator de cuvant al comisarului responsabil pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, transmite MEDIAFAX.

Intrebat daca, din perspectiva legislatiei europene, Franta poate decide sa expulzeze romi, atat timp cat acestia sunt cetateni ai unor state membre UE si au dreptul la libera circulatie, Newman a precizat ca trebuie analizat fiecare caz individual si ca aceasta situatie este exclusiv de competenta Frantei, iar Comisia Europeana "nu poate merge mai departe".

"Franta si fiecare stat membru au dreptul sa-si controleze teritoriul, sa lupte impotriva criminalitatii. In ceea ce priveste cetatenii, daca exista probleme cu indivizii, trebuie studiat cazul acestora separat. Trebuie studiat fiecare caz in parte. (...) Exista si trebuie facut si un test al proportionalitatii, de fiecare data cand se pune problema expulzarii. Acest test presupune sa te uiti la caz in intregul sau - daca exista un istoric infractional al individului, daca acuzatiile sunt grave -, toate acestea fiind analizate de stat. Tot statul verifica aspecte ca de exemplu perioada de timp de cand este persoana respectiva pe teritoriul sau, care este gradul de atasament fata de tara, daca de exemplu persoana respectiva este casatorita. Noi nu suntem aici sa tratam problema romilor. Asta este problema fiecarui Guvern", a spus el.

  • Integrarea romilor nu face parte din aquis-ul Schengen

Integrarea minoritatilor nu face parte din aquis-ul Schengen, caruia, pe de alta parte, nici nu-i pot fi adaugate alte criterii, a declarat joi, pentru NewsIn, Tove Ernst, ofiterul de presa al comisarului european pentru afaceri interne.

"Integrarea minoritatilor nu face parte din aquis-ul Schengen, care este evaluat in scopul desfiintarii controalelor la granitele interne (sunt evaluate controlul la granitele terestre, maritime si aeroporturi, emiterea de vize, cooperarea politieneasca, Sistemul de Informatii Schengen, protectia datelor personale)", a precizat Ernst.

Precizarile Comisiei Europene intervin in conditiile in care Franta sugereaza s-ar opune intrarii Romaniei in spatiul Schengen din cauza problemei romilor.

"Noi criterii nu pot fi adaugate aquis-ului Schengen, care este reglementat prin Tratatul de aderare"
, a adaugat Ernst. [Integrarea romilor, conditie pentru aderarea Romaniei la Schengen?]

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Ofiterul de presa al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat insa ca responsabilitatea pentru acesta evaluare si pentru deciziile ulterioare revine Consiliului, nu Comisiei Europene.

  • Aderarea unei tari la Schengen se decide prin unanimitate, deci un stat poate bloca individual decizia

Decizia aderarii unei tari la Schengen este luata in unanimitate in Consiliu si, ipotetic, un stat membru poate bloca decizia, daca va considera ca nu sunt indeplinite conditiile aquis-ului Schengen, a adaugat Tove Ernst.

"Consiliul este cel care decide daca sunt indeplinite conditiile si daca, astfel, controalele la granitele interne pot fi ridicate. Decizia este luata cu unanimitate, deci, ipotetic, un stat membru poate bloca decizia, daca acest stat considera ca nu sunt indeplinite conditiile aquis-ului Schengen", a declarat pentru NewsIn ofiterul de presa al comisarului european pentru afaceri interne.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

"Un stat membru nu poate bloca insa aderarea la Schengen pe alte criterii decat cele ale aquis-ul Schengen", a precizat Ernst.


Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis, miercuri, in urma unei reuniuni la Palatul Elysee, ca romii care comit delicte vor fi repatriati "aproape imediat" spre Romania si Bulgaria, relateaza MEDIAFAX, citand AFP.

Hortefeux a adaugat ca jumatate din taberele ilegale de romi si nomazi din Franta vor fi desfiintate in termen de trei luni. Ministrul a estimat la 300 numarul taberelor din tara.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a convocat pentru miercuri o reuniune speciala controversata la Palatul Elysee, pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi si nomazi, dupa violentele petrecute in urma cu circa zece zile intr-o localitate din centrul Frantei, cand o jandarmerie a fost atacata si mai multe daune au fost produse, in urma mortii unui tanar rom, ucis de un jandarm in timpul unei urmariri.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.