Tensiunea diplomatica aparuta la inceputul acestei saptamani intre Vatican si Israel capata proportii de la o zi la alta, devenind o neasteptata provocare pentru cele 100 de zile de pontificat ale lui Joseph Ratzinger. Raspunzand criticilor formulate, la inceputul saptamanii, de Israel, Vaticanul a difuzat, joi, - un comunicat in care atrage atentia statului evreu ca "Sfantul Scaun nu poate primi lectii sau instructiuni de la nici o autoritate pentru tonul sau continutul declaratiilor sale", transmite Rompres.

Reactia extrem de dura a Sfantului Scaun intervine dupa ce Israelul a cerut, luni, explicatii Vaticanului pentru predica rostita de Papa Benedict al XVI- lea si in care acesta a condamnat atentatele comise in Egipt, Turcia, Irak si Marea Britanie - pentru "moartea, distrugerile si suferinta" semanate, mentionand ca nu sunt atentate "anti-crestine". Imediat, ministerul de Externe al Israelului a reactionat disproportionat printr-un comunicat in limba ebraica in care Papa era acuzat ca a evitat "in mod deliberat" sa aminteasca si un atentat derulat la Netanya.

Tel Avivul a solicitat imperios Suveranului Pontif sa condamne de urgenta atacurile comise impotriva evereilor ca si in cazul celorlalte atentate. Totodata, Nuntiul apostolic in Israel, Monsenior Pietro Sambi, a fost convocat la Ministerul israelian al Afacerilor Externe pentru a i se cere explicatii referitoare la acest lucru.

Proprietatile catolice mai stau in mana Israelului

Manifestandu-si surprinderea fata de aceasta reactie, Vaticanul a replicat la randul sau, acuzand Israelul ca deformeaza in mod deliberat cuvintele Papei. "In ceea ce priveste reactiile partii israeliene la faptul ca Sfantul Parinte, in predica sa de duminica, nu a mentionat Israelul in acelasi timp cu alte tari, trebuie pastrata ideea ca vorbele lui Benedict al XVI-lea se refereau in mod expres la atentatele źdin aceste zile╗", a incercat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joacquin Navarro Valls, sa linisteasca autoritatile de la Tel Aviv.

Conflictul a luat amploare dupa ce un responsabil al Ministerului Afacerilor Externe israelian a declarat cotidianului Jerusalem Post ca, de mai multi ani, politica Vaticanului este de a nu condamna terorismul care are drept principala tinta statul evreu. Iar in semn de protest fata de omisiunea Papei, guvernul Sharon a decis sa anuleze reuniunea care ar fi trebuit sa aiba loc la Ierusalim, intre reprezentantii Israelului si cei de la Vatican si in care urma sa se discute problema unor proprietati crestine din Tara Sfanta.

Terorismul palestinian si represaliile israeliene

In comunicatul difuzat joi, Sfantul Scaun a dorit sa ia apararea regretatului Papa Ioan Paul al II-lea, acuzat, indirect, ca a evitat sa condamne terorismul palestinian. "Papa Ioan Paul al II-lea nu putea condamna toate atentatele impotriva Israelului, in conditiile in care acestea au fost urmate, adeseori, de adoptarea unor represalii, de catre statul evreu, źnu intotdeauna compatibile cu dreptul international╗", se precizeaza in comunicatul Vaticanului. Astfel ar fi fost imposibila condamnarea primelor (n.r. - atentatele teroriste ale palestinienilor) si trecerea cu vederea a celorlalte (n.r. - actele de represalii ale statului israelian), conchide comunicatul difuzat de Vatican. Ministerul de Externe al Israelului a refuzat sa faca vreun comentariu.

Papa se va adresa in Germania crestinilor, evreilor si musulmanilor

Dupa trei saptamani de vacanta in Valle D'Aosta, Papa Benedict al XVI-lea s-a intors, joi, la Roma, la resedinta pontificala Castel Gandolfo. In timpul sejurului la Les Combes, Papa si-a dedicat diminetile studiului, definitivarii unei carti (al carui titlu este, deocamdata, necunoscut) si schitarii unei enciclici si pregatirii discursurilor pe care le va pronunta la Koln, in august, cu ocazia Zilei Mondiale a Tinerilor. In Germania, Ratzinger se va adresa tinerilor si evreilor in sinagoga orasului, dar si musulmanilor germani pe care-i va primi in audienta la sediul arhiepiscopatului, la 20 august. In aceste momente de infrigurare pe care le traverseaza Batranul Continent, lumea intreaga asteapta cuvinte importante din partea Sfantului Parinte in legatura cu dialogul intereligios.

In ultimele zile, Benedict al XVI-a a lansat lumii musulmane numeroase mesaje de pace. In fata jurnalistilor care-l asteptau dupa o excursie in munti; Ratzinger a respins sintagma de "razboi al civilizatiilor", iar, ulterior, interpelat in legatura cu atentatele din Sharm el Sheikh, Londra si Madrid, Papa a afirmat ca nu era vorba de bombe "impotriva crestinismului". Sfantul Parinte a denuntat totodata si societatea occidentala, "obosita de propria-i cultura".

Mai mult, el a reliefat faptul ca Islamul este o religie care "contine elemente ale pacii, fiind datoria crestinilor sa favorizeze manifestarea acestor elemente pentru a putea inlesni dialogul". Cuvinte care pot fi interpretate in lumina continuarii liniei pontificatului lui Wojtyla, predecesorul sau lasand o semnificativa mostenire in campul dialogului interreligios. Aceste declaratii, se pare, au deranjat cel mai tare statul Israel.