Barack Obama recurge la sarmul fostului presedinte Bill Clinton pentru a-si atrage simpatia electoratului si mai ales a comunitatii de afaceri, in conditiile in care eforturile actualului sef al Casei Albe in privinta politicilor economice sunt privite tot mai sceptic.

Si CNN citeaza surse democrate care spun ca administratia Obama pune la punct un program alert, in care Bill Clinton sa aiba un rol foarte activ in aparitiile publice si evenimentele de stangere de fonduri in state-cheie, cu atat mai mult cu cat se apropie scrutinul legislativ din noiembrie, iar democratii pierd teren, relateaza NewsIn.

Cu o rata a somajului apropiindu-se de maximul istoric, increderea populatiei scade vertiginos si cel putin un mare grup economic american a formulat critici aspre in legatura cu politicile administratiei.

Clinton, care a pilotat in anii '90 boom-ul economic al Statelor Unite, s-a alaturat lui Obama la o reuniune care a avut loc la Casa Alba cu reprezentanti ai comunitatii de afaceri, al carei scop era incurajarea crearii de slujbe si a investitiilor, inclusiv in energia verde.

Bill Clinton, simpatizat de comunitatea corporatista a Americii, a ajutat Casa Alba facand campanie pentru democrati pentru alegerile din noiembrie anul acesta.

In ianuarie 2008, Clinton fusese acuzat ca a recurs la rasism in lupta electorala dintre sotia sa, Hillary Clinton, si Barack Obama, cand cei doi se confruntau in alegerile primare democrate din Carolina de Sud, castigate in cele din urma de Obama. Senatorul - pe atunci - de Illinois si echipa sa au fost deranjati de comentariile lui Bill Clinton si resentimentele au durat cateva luni.

  • Insa dupa ce a castigat mandatul de presedinte, Obama pare sa fi dat uitarii vechile animozitati si a recurs de cateva ori la ajutorul lui Bill Clinton. L-a trimis in Coreea de Nord pentru a elibera doua jurnaliste americane si l-a numit coordonator al operatiunilor de ajutor dupa cutremurul din Haiti.

In plus, par sa fie uitate suspiciunile de conflict de interese care s-au nascut atunci cand presedintele Obama a ales sa o numeasca pe Hillary Clinton sefa a diplomatiei, in conditiile in care sotul sau patrona o fundatie care primea donatii externe. Pentru a veni in intampinarea acestor griji legate de posibile conflicte de interese, fundatia si echipa lui Obama au ajuns la o intelegere in decembrie 2008, inainte ca noul presedinte sa preia mandatul - sa faca publica o lista a donatorilor din trecut, sa publice anual numele donatorilor actuali si sa supuna viitoarele donatii externe evaluarii comisiei de etica a Departamentului de Stat.
Citeste si:
A murit Kenneth Starr, procurorul din dosarul Clinton/Lewinsky
A murit Kenneth Starr,...

  • Dupa ce noua administratie americana a recurs la serviciile multora dintre colaboratorii avuti de Bill Clinton in timpul celor doua mandate, marti Obama a numit inca un fost membru al administratiei Clinton, Jack Lew, responsabil cu bugetul la Casa Alba, avand ca sarcina principala reducerea unui deficit semnificativ.

Obama s-a mai intalnit miercuri cu o alta figura binecunoscuta - miliardarul Warren Buffett, cu care a vorbit despre energie si crearea locurilor de munca. "A dorit sa vina sa-l vada pe presedinte si nu poti refuza oportunitatea de a vorbi cu Warren Buffett," a comentat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs.

Pentru Casa Alba a inceput numaratoarea inversa, din punct de vedere politic, ca sa convinga electoratul ca masurile economice ale lui Obama functioneaza. Alegerile pentru innoirea Congresului, de la jumatatea mandatului presedintelui, prefigureaza in noiembrie pierderi grele pentru democrati.

Citeste si:
Generalul iranian Soleimani, ucis de SUA. Trump a dat ordinul
Generalul iranian Soleimani,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.