Interzicerea importului de vin moldovenesc in Rusia ar putea fi datorata faptului ca Moldova incearca sa se rupa de vechea "gasca" si sa se apropie de UE.

Dupa ce saptamana trecuta inspectorul pe Sanatate al Rusiei a declarat ca “vinul moldovenesc ar trebui folosit la vopsit gardurile si nu la baut”, multi suspecteaza ca atitudinea Rusiei fata de Moldova se datoreaza unei dorinte de razbunare a rusilor, care incep sa piarda teritoriu.

Desi oficialii europeni sunt de acord ca interzicerea importului de vin catre Rusia, sau, mai mult, intoarcerea in Moldova a peste 170,000 de sticle de vin, este complet nediplomatic si chiar nedrept, acestia nu se vor implica in conflictul dintre cele doua tari. “Dorim sa fim in continuare parteneri cu Rusia, pentru modernizare”, au declarat atat oficialii rusi, cat si cei europeni, potrivit EUobserver.

  • Ce spune Rusia?

Rusii sustin ca interzicerea consumului de vin moldovenesc este bazata strict pe probleme ce tin de sanatatea populatiei, deoarece vinurile contin substante periculoase pentru oameni.

"Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri", a spus oficialul rus, Ghennadi Oniscenko. "Nu ar trebui consumat, nici in Rusia, nici in alta parte", a adaugat el.

  • Razbunarea Rusiei

In ciuda argumentelor date de Rusia, guvernul Moldovei si UE sunt de parere ca restrictia pusa de rusi are motive politice.

Potrrivit acestora, interzicerea vinului este un fel de razbunare a Rusiei pe noul guvern din Moldova care a semnat in iunie o declaratie care cere retragerea soldatilor rusi din Transnistria. De asemnea, ostilitatea Rusiei ar putea fi datorata si simpatiei in continua crestere a guvernului Filat pentru Uniunea Europeana, in detrimentul Rusiei.

Este o tentativa de a juca politica domestica. Vor sa ne arate ce se poate inatampla daca ne intorceam impotriva Rusiei”, a declarat un oficial moldovean. Acesta a fost sustinut si de oficialii europeni.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Moldova isi exporta in momentul de fata 15% din productia de vin catre UE, care nu a criticat pana acum metoda de preparare a acestuia si nici nu a gasit probleme de calitate sau substante care ar putea dauna sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.