Autoritatile austriece considera ca singurul raspuns la provocarile teroriste il constituie intarirea vigilentei politiei. Aceasta pentru ca, potrivit unui raport al Ministerului de Interne de la Viena, Austria serveste drept tara de tranzit si "baza de repliere" pentru presupusi extremisti si teroristi islamisti, tendinta in continua accentuare, dupa cum opineaza ministrul afacerilor interne, Liese Prokop.

Datorita pozitiei sale geografice, in centrul Europei, teritoriul austriac reprezinta un spatiu propice tranzitului, raportul ministerial mentionat mai sus identificand aproximativ 13 organizatii islamiste instalate deja in Austria, grupari "suspectate ca au legaturi cu jihadul salafist", care reprezinta, "pe termen mediu", o amenintare la adresa tarii, putand determina comiterea unor atentate. Documentul mai mentioneaza si faptul ca cei 10 membri ai jihadului salafist, inregistrati in spatiul austriac, au reusit, pana in prezent, sa obtina simpatia a cel putin 60 de sustinatori, sprijinul logistic acordat de astfel de grupari teroristilor reprezentand un "scenariu realist".

Pe de alta parte insa, seful biroului pentru lupta impotriva terorismului, Rene Polli, crede ca "exista o retea de complotisti cu o orientare foarte concreta", dar aceasta nu reprezinta un pericol, in timp ce analistii considera ca musulmanii trebuie mult mai mult implicati in combaterea fenomenului.

Comunitatea musulmana austriaca, evaluata la peste 340.000 de persoane si considerata ca fiind bine integrata in societate, este formata in cea mai mare parte din persoane originare din Turcia si din fosta Iugoslavie. Potrivit partidului de extrema-dreapta FPOe, ea numara si "extremisti ceceni".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.