Europa comemoreaza 15 ani de la cel mai sangeros masacru de la Al Doilea Razboi Mondial, cel de la Srebrenita, unde 8.000 de musulmani au fost ucisi in 1995.

Activistele din grupul Femeile in negru au ajutat la formarea unui fel de memorial pentru victime. Pantofi vechi, printre care incaltaminte de copii in care au fost puse mesaje anti-razboi, au fost dusi la Belgrad, reprezentand victimele masacrului.

Coordonatoarea grupului a spus ca este crucial ca sarbii sa nu uite de uciderea musulmanilor. "Acesti pantofi reprezinta semnul lasat de oamenii din Srebrenita", a subliniat ea.

Grupul vrea amplasarea unui memorial langa Srebrenita, format din 16.744 pantofi, simbolizand cele 8.372 de victime.

Organizatorii spun ca monumentul va forma literele "ONU", ca protest fata de esecul trupelor ONU de mentinere a pacii de a proteja populatia din Srebrenita.

Supravietuitorii sunt indignati ca Ratko Mladici, ale carui forte au comis masacrul, nu a fost prins nici pana acum. Vineri au fost publicate fragmente din jurnalele lui Mladici, cu detalii despre planuri secrete de la inceputul anilor '90 cu croatii din Bosnia pentru divizarea Bosniei-Hertegovina si alungarea populatiei musulmane.

Presedintele sarb Boris Tadici se va afla printre liderii straini care vor participa la comemorarea din Srebrenita. Vor participa si presedintele croat Ivo Josipovici si premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

La inceputul acestui an, Parlamentul sarb a votat un text prin care se cere iertare victimelor masacrului si se prezinta scuze ca nu s-au depus eforturi pentru impiedicarea genocidului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.