Sa dea Domnul sa fie doar gura lumii! Sa fie doar barfa, doar jocuri politice. Din pacate, nu prea iese fum fara foc. Iar zvonurile circula cu insistenta. Primele au aparut demult, in urma cu cateva saptamani, dar s-a dovedit alarma falsa. In orice caz, asa au dat de inteles, la acea data, autoritatile de la Kiev. Opinia publica de acolo si de pretutindeni, inclusiv din Romania, a crezut. Acum insa lucrurile par ceva mai serioase.

Discutiile despre sarcofagul care acopera ceea ce odinioara a fost blocul energetic numarul patru al centralei de la Cernobil si care ascunde acum 200 tone de praf radioactiv s-au intensificat in urma cu cateva zile. "Invelisul curge!", s-a susotit cu voce joasa, de parca vocea domoala ar fi alungat ingrijorarea. Chiar sa fie cazul de panica? Greu de spus. Un lucru este cert: la Cernobil au fost sistate, in urma cu trei luni, lucrarile de intretinere si reparatii la sarcofag. Mai mult, a fost evacuata majoritatea personalului de deservire. Au ramas doar cei care se ocupa de operatiunile urgente. Motivul - iradierea muncitorilor care lucrau la stabilizarea placii de beton. Unul dintre controalele medicale a evidentiat un "nivel crescut de iradiere interna".

Sarcofagul nu are nimic, s-au grabit sa linisteasca apele reprezentantii centralei. "Nu exista nici o scurgere de radiatii", s-a ratoit la jurnalisti purtatorul de cuvant al unitatii, Stanislav Sekstelo. Asa sa fie? Pentru ca, zice el, ei sunt de vina, lucratorii, care nu au respectat normele de securitate absolut obligatorii pentru astfel de locuri de munca. Adica, au fumat unde nu trebuie, au mancat in locuri neadecvate acestui scop. Bine, bine, dar atunci de ce nu mai e nimeni la Cernobil. De ce abia acum au fost achizitionate echipamente performante de protectie individuala? De ce abia acum angajatii au fost supusi unor analize medicale amanuntite? De ce lucratorilor li s-a facut un nou instructaj? Desigur, poate nu e vorba chiar de o fisura, poate este altceva, mult mai putin grav, un fleac.

Dar tacerea si balbaiala oficialilor dau de gandit. Solicitat sa indice gradul de iradiere a oamenilor, Sekstelo s-a fastacit, trantind un raspuns de o stangacie uluitoare: "Medicii nu ne-au dat cifre exacte, pentru ca sunt prea mici". Atunci, de ce s-a format acea comisie guvnermentala speciala, chemata sa stabileasca si sa cerceteze cauzele incidentului? Va urma, oare, un comunicat oficial, executivul, presedintia, oricine de la Kiev cu simt de raspundere, va iesi la rampa pentru a spune ceva?

Probleme, probleme

Cine stie? Deocamdata, politicienii ucraineni au altele pe cap. Se apropie alegerile legislative, iar clasa conducatoare clocoteste deja. Premierul Iulia Timosenko este la cutite cu presedintele Iuscenko. Acesta din urma si-a amanat vacanta. In ajun, el ceruse tuturor partidelor participante la coalitia "Uniune populara ŽUcraina Noastra" sa colaboreze. Nici o reactie insa. Probleme sunt si acasa. De cateva zile, presa de la Kiev se ocupa de fiul presedintelui - Andrei. In varsta de 19 ani, tanarul a socat prin atitudinea lui de "copil de bani gata".

Se plimba la volanul unei masini de 133.000 de euro, se imbraca de la cele mai scumpe case de moda, frecventeaza cele mai costisitoare restaurante, unde comanda sampanie de 1.000 de dolari sticla. De unde atatia bani, au strigat indignati slujitorii presei? "Familia mea are ce sa ofere copiilor", a replicat seful statului, catalogandu-i drept "asasini" pe jurnalistii carcotasi. "Lasati-mi fiul in pace", s-a ratoit el. Atata i-a trebuit. Taraboiul iscat in presa scrisa, la radio si pe micile ecrane i-a facut pe consilierii lui Iuscenko sa se teama de sondaje. Pe acest fundal, presedintele a decis sa se caiasca. "Am avut o discutie ca de la barbat la barbat cu Andrei. Regulile sunt pentru toti, inclusiv pentru copiii mei", a spus Iuscenko, cerand iertare presei.