Omul de afaceri Oleg Voronin, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va fi angajat in calitate de consilier economic al primarului Moscovei, Iuri Lujkov, relateaza portalul Stirea Zilei, care citeaza o informatie, inca neconfirmata oficial, aparuta in presa rusa.

Presa rusa scrie ca Voronin se va ocupa de optimizarea investitiilor in capitala Rusiei, insa informatia nu a fost confirmata oficial. " Nu cunosc motivele pentru care Lujkov l-a angajat pe Oleg Voronin. Probabil ca este interesat de anumite afaceri in Moscova sau poate insusi Lujkov vrea sa dinamizeze activitatea sa in Moldova, pe care a initiat-o in trecut si care a fost blocata din cauza crizei si a situatiei politice deloc simple din republica ", a declarat presedintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri in CSI, Constantin Zatulin, potrivit NewsIn.

Totodata, Zatulin nu exclude ca, in acest fel, Primaria Moscovei isi declara sprijinul pentru liderul Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, ca eventual candidat la prezidentiale. "Reactiile la decretul presedintelui interimar, Mihai Ghimpu, nu pot fi mai negative decat sunt. Nu exclud ca, in acest mod, nu numai primarul de la Moscova, dar si autoritatile federale dau de inteles simpatiile lor, pe fundalul evenimentelor din Moldova", a comentat Zatulin.

Numirea lui Oleg Voronin a fost comentata si de politicianul rus Boris Nemtov. El a afirmat ca "bunastarea este o chestiune relativa. E una sa dezvolti economia avand acces la petrol, gaze, metal, carbune, lemn, etc. Si cu totul altceva este sa construiesti, neavand nimic, intr-o tara saraca de trei milioane de locuitori un port nou-nout, o cale ferata sau sa revitalizezi activitatea intreprinderilor. Multi oameni de afaceri pot sa se laude cu astfel de performante? Nu cred. Dar iata ca Oleg Voronin poate s-o faca pe buna dreptate".

Oleg Voronin nu a putut fi contactat pentru a confirma sau infirma numirea sa, precizeaza Stirea Zilei.

Intamplator sau nu, primarul Moscovei le-a cerut joi cetatenilor sa boicoteze produsele moldovenesti si a solicitat autoritatilor de la Chisinau sa anuleze decretul emis de presedintele interimar Mihai Ghimpu privind ziua coupatiei sovietice si sa-si ceara scuze de la Rusia.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Oficialul rus a catalogat decretul lui Ghimpu ca fiind "o dusmanie deschisa cu Rusia". Presa rusa aminteste ca Lujkov a lansat si anterior declaratii similare privind tarile baltice. In 2007, Lujkov a chemat cetatenii rusi sa boicoteze produsele din Estonia, dupa ce in Tallinn a fost demontat un monument dedicat ostasilor sovietici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.