Fenomenul discriminarii la adresa romilor ia amploare in Cehia, unde membrii acestei minoritati se confrunta cu rate mari ale somajului, standarde scazute in educatie, izolare si prejudicii, comenteaza CNN.

Postul american de televiziune aminteste despre cazul lui Natalka Kudrikova, o fetita in varsta de trei ani care a suferit arsuri grave, dupa ce un grup de extremisti au aruncat cu cocteiluri molotov in locuinta sa, relateaza NewsIn.

Familia fetitei si autoritatile au declarat ca au fost vizati de atac pentru ca sunt romi. Natalka a suferit arsuri grave pe 80% din suprafata corpului, si-a pierdut trei degete si a petrecut luni de zile in coma indusa, dupa atacul de anul trecut. Ea se recupereaza in prezent dupa 14 operatii majore si nu se poate deplasa singura.

Patru tineri au fost pusi sub acuzare pentru tentativa de crima din motive rasiste in acest dosar. Potrivit procurorului, atacul a fost planificat pentru a coincide cu implinirea a 120 de ani de la nasterea lui Adolf Hitler, iar surse judiciare au confirmat ca in locuintele acuzatilor au fost gasite svastici si carti naziste.

  • Studiile arata ca sentimentul antiromi este raspandit in Cehia.

"In regiunile cu rata mare a somajului si conditii sociale proaste, intensificarea extremismului este populara in randul tinerilor someri, dar putem vedea si din ce in ce mai multe femei pe scena neonazista", a spus Marek.

In aceste conditii, miscarea de extrema-dreapta a luat amploare, prin Partidul Muncitorilor.

  • Fenomenul este si mai raspandit in Ungaria, unde 17% dintre alegatori au votat formatiunea Jobbik la alegerile de anul acesta. In plus, in ultimii doi ani noua romi au fost ucisi in aceasta tara in urma unor atacuri lansate noaptea, fara nicio provocare.
  • Romii au devenit o tema de campania si in scrutinul din Slovacia, unde Partidul Nationalist Slovac (SNS), de extrema-dreapta, a lipit afise cu un barbat cu pielea inchisa la culoare si cu tatuaje. pe afise scria: "Votati SNS pentru a nu ii hrani pe cei care nu vor sa munceasca".

In estul Slovaciei, multi romi traiesc in comunitati segregate, precum in satul Ostrovany, unde autoritatile locale au cheltuit circa 16.000 de dolari pentru a construi un zid care separa romii de vecinii lor slovaci.
Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.