Julia Gillard a devenit prima femeie premier din istoria Australiei, dupa ce predecesorul sau, Kevin Rudd, s-a retras din cursa pentru conducerea Partidului Laburist, aflat la guvernare.

Rudd a luat aceasta decizie in conditiile in care sondajele ii anuntau o infrangere grea, iar formatiunea sa a suferit o scadere importanta in sondaje.

Astfel, Gillard, care a fost vicepremier inainte de a se inscrie in cursa pentru conducerea laburistilor, nu a avut contracandidat la votul de joi dimineata, al celor 112 parlamentari ai Partidului Laburist.

  • Ministrul de finante Wayne Swan a fost ales vicepresedinte

Dupa votul ce s-a desfasurat la sediul Parlamentului din Canberra, Gillard a declarat: "Am ajuns la concluzia ca un guvern bun isi pierde calea. Cred ca am responsabilitatea de a ma asigura la urmatoarele alegeri ca Partidul Laburist este in forma maxima".

"Ma simt foarte onorata", a precizat ea, admitand, inca, ca nu a fost "aleasa de poporul australian". In aceste conditii, ea a precizat ca va cere "in urmatoarele luni guvernatorului general sa convoace alegeri, pentru ca australienii sa isi exercite dreptul de a-si alege premierul".

Aceasta lovitura de teatru din Partidul Laburist a luat pe toata lumea din surprindere, inclusiv pe experti. "Viteza schimbarilor facute este halucinanta", a subliniat politologul Ealizabeth van Acker. "Ieri (miercuri - n.red.) la aceasta ora, nimic nu sugera un astfel de scenariu", a adaugat ea.

  • Ales in 2007, Kevin Rudd a pus capat unui deceniu de guvernare conservatoare a lui John Howard. Acest fost diplomat cu fata de adolescent, supranumit "Harry Potter" in formatiunea sa, a reusit sa isi mentina partidul in fruntea preferintelor electoratului mult timp. Iar popularitatea sa era inca mare in urma cu cateva luni. Insa aceasta a palit in urma deciziilor politice recente ale laburistilor: renuntarea la planul privind emisiile de dioxid de carbon, in conditiile in care Canberra se afla in fruntea luptei impotriva incalzirii climatice, si proiectul controversat de supraimpozitare a veniturilor din minerit.

Joi, Gillard a anuntat reactivarea planului privind dioxidul de carbon. Iar in ceea ce priveste impozitul pe minerit, ea a afirmat ca vrea consens in acest dosar. "Trebuie sa facem mai mult decat sa ne consultam, trebuie sa negociem (...) trebuie sa punem capat acestei incertitudini", a spus ea. "Astazi (joi - n.red.) deschid usa guvernului industriei miniere si, in schimb, cer industriei miniere sa isi deschida mintea", a adaugat noul premier.
Citeste si:
Iancu Sterp, luat în vizor din cauza comportamentului de la...
Iancu Sterp, luat în vizor...

In ceea ce il priveste pe Rudd, ea a subliniat ca acesta este liderul care a ajutat Australia sa traverseze criza financiara. "A fost foarte aproape de a negocia un acord international privind schimbarea climatica", a adaugat ea.

La randul sau, fostul premier a dat asigurari ca se va consacra ajutarii Partidului Laburist inainte de alegeri. "Am dat totul si, in acest spirit, sunt mandru de realizarile pe care le-am avut in a face aceasta tara mai buna", a adaugat el. "Sunt mandru ca am tinut Australia in afara recesiunii economice globale", a precizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.