Desi presedintele rus Dimitri Medvedev a ordonat inceperea sistarii livrarilor de gaz catre Belarus din cauza datoriei neplatite a Minskului, oficiali belarusi au anuntat ca vor continua sa asigure tranzitul neintrerupt al gazului rusesc spre Europa.

Minskul va plati datoria catre Gazprom in doua saptamani, a anuntat vicepremierul belarus Vladimir Semasko, citat de agentia Interfax, conform NewsIn.

"Vom plati datoria, in doua saptamani vom avea ocazia de a face un imprumut. Nu ascundem faptul ca avem dificultati in a plati gazul rus la termen. Suntem nevoiti sa facem un imprumut", le-a declarat Semasko jurnalistilor, la Moscova.

Pe fondul temerilor ca disputa dintre Rusia si Belarus ar putea afecta livrarile de gaze catre Europa, premierul rus Vladimir Putin a declarat ca Gazprom isi poate redirectiona tranzitul prin Ucraina, daca va fi necesar. "Daca va fi nevoie, putem redirectiona tranzitul de gaze prin alte rute, de exemplu, prin reteaua ucraineana de transport", a afirmat Putin.

De asemenea, premierul rus a cerut Guvernului sa accelereze construirea unui depozit subteran pentru gaz in regiunea Kaliningrad, o enclava rusa care este alimentata cu gaz prin Belarus. "Depozitul ar trebui sa fie dat in folosinta la sfarsitul lui 2011 sau inceputul lui 2012", a adaugat el.

Gazprom a avertizat Comisia Europeana in legatura cu posibile probleme in furnizarea de gaz, in urma sistarii livrarilor catre Belarus, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov.

Circa 10% din gazul consumat Europa tranziteaza Belarusul, o proportie mult mai mica decat in cazul Ucrainei. Kuprianov a admis si ca Gazprom are datorii fata de Belarus, dar acuza Minskul pentru ca a blocat efectuarea platilor.

  • Masuri dure de la rusi

Marti, presedintele Dimitri Medvedev a amenintat cu masuri dure, daca Minskul nu isi plateste datoria de circa 200 de milioane de dolari in termen de cinci zile. De asemenea, Gazprom a avertizat Belarusul miercuri ca va sista livrarile de gaz in 21 iunie, transmite NewsIn.

Pe de alta parte, Minskul a afirmat ca datoria Gazpromului catre Belarus pentru tranzitul gazului si cea a Belarusului catre Gazprom sunt egale, adica de circa 200 de milioane de dolari fiecare.

Citeste si:
Steagurile Rusiei și Belarusului, interzise pe terenurile de la...
Steagurile Rusiei și...

Belarusul "se vinde" Rusiei pentru gaze mai ieftine

Cu toate acestea, Belarusul spune ca va continua sa asigure tranzitul neintrerupt al gazului rusesc spre Europa, chiar daca Moscova a inceput sa reduca livrarile.

"Chiar daca Gazprom a impus o reducere de 15% a livrarilor de gaz catre Belarus, Ministerul Energiei ia masuri pentru a asigura un tranzit neintrerupt", a declarat Liudmila Zenkovich, o purtatoare de cuvant din cadrul Ministerului belarus al Energiei.

Belarusul refuza si sa plateasca pretul fixat de Rusia, de 169 de dolari o mie de metri cubi de gaz in primul trimestru al anului 2010 si de 185 de dolari in al doilea trimestru. Minskul a platit de la 1 ianuarie 150 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.