PE a aprobat un raport privind accesul Romaniei si Bulgariei la Sistemul de Informatii Schengen.

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a declarat ca beneficiul aderarii finale a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen nu va fi unul destinat doar cetatenilor romani si bulgari, ci unul pentru intreaga Uniune Europeana, prin cresterea colaborarii economice, sociale si administrative. Declaratia lui Enciu a fost facuta in cadrul dezbaterii raportului referitor la "proiectul de decizie a Consiliului privind aplicarea dispozitiilor acquisului Schengen referitoare la Sistemul de Informatii Schengen in Republica Bulgaria si in Romania", raport adoptat joi de plenul PE.

Romania si Bulgaria s-au aflat intr-un proces de evaluare din partea Consiliului UE care cuprinde trei mari arii de monitorizare: protectia datelor, controlul granitelor de orice natura si politica de vize. Rezultatul evaluarii este favorabil si Consiliul a propus avizului PE acest lucru.

  • Romania, gata sa intre in „sistem”?

Potrivit deputatului european, in cadrul dezbaterilor din plenul PE, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, s-a declarat increzatoare ca, in martie 2011, atat in Romania cat si in Bulgaria se vor inceta controalele la granitele cu celelalte State Membre. In acelasi timp, comisarul si-a exprimat optimismul fata de rezultatul final al evaluarii Consiliului, bazandu-se si pe "elementele pozitive" conform carora, "Romania si Bulgaria sunt gata sa intre in sistem".

Enciu a atras atentia asupra faptului ca "guvernele celor doua state membre trebuie sa duca la bun sfarsit cerintele foii de parcurs Schengen, in procesul de aderare'.

  • Un pas catre Schengen

Bulgaria si Romania se afla cu un pas mai aproape de a adera la Spatiul Schenghen, dupa ce Parlamentul European a aprobat joi un raport privind accesul la baza de date SIS.
Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...

Raportul, redactat de Carlos Coelho (PPE), a fost adoptat cu 525 de voturi pentru, 18 impotriva si 54 de abtineri si aproba o decizie a Consiliului, potrivit careia Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de protectie a datelor necesare pentru conectarea la baza de date SIS (Sistemul de Informatii Schengen).

Un grup de lucru pentru evaluare a verificat daca sucursalele SIS din Romania si Bulgaria (care nu sunt deocamdata conectate la sistemul central) asigura un nivel suficient de protectie a datelor; evaluarea a fost pozitiva, deschizand astfel calea pentru testele suplimentare, care ar trebui realizate pana la sfarsitul acestui an, transmite NewsIn.

Pana la acea data ambele state nu vor fi obligate sa refuze intrarea pe teritoriul lor sau sa expulzeze resortisanti din state terte pentru care un alt stat membru a emis o alerta SIS in scopul refuzului intrarii.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Aderarea noilor state membre UE la spatiul Schengen este conditionata de implementarea, in totalitate, a acquis-ului Schengen si de finalizarea Sistemului de Informatii Schengen de generatia a II-a (SIS II). Sistemul este un instrument ce face posibil schimbul de informatii intre statele membre si consta intr-o baza de date, creata pentru a permite fortelor de politie si serviciilor consulare ale statelor Schengen sa acceseze date referitoare la persoane, in cadrul luptei impotriva criminalitatii si a imigratiei ilegale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.